Читај ми!

Истрага злочина у Двору на Уни

Истрага тешког ратног злочина у Двору на Уни 1995. године, кад су непознати починиоци у маскирним униформама брутално убили 12 српских цивила у тамошњој школи, покренута још раније - али није далеко одмакла, саопштило јуче Тужилаштво из Сиска.

Жупанијско тужилаштво у Сиску тражило је од полиције да спроведе криминалистичку истрагу тешког ратног злочина у Двору на Уни који се догодио 1995. године кад су непознати починиоци у маскирним униформама брутално, у тамошњој школи побили 12 српских цивила, од чега је највећи број био хендикепиран.

Одељење криминалистичке полиције сисачко-мославачке полицијске управе доставило је 6. септембра 2006. (дакле, 11 година после злочина) Жупанијском тужилаштву у Сиску извештај о кривичном делу ратног злочина против цивилног становништва, наводи се у саопштењу објављеном на Интернет страници Државног тужилаштва.

Из штурог текста саопштења није, међутим, најјасније када је Тужилаштво у Сиску затражило спровођење истраге, али би логично било да то буде пре пет година, у време добијања извештаја о злочину. 

Непозната лица убила су 1995. брачни пар и десеторо ментално болесних особа смештених у просторијама основне школе у Двору.

Тужилаштво у саопштењу, које датира од јуче, између осталог, наводи:

"Одјел криминалистичке полиције Полицијске управе сисачко-мославачке је доставио Жупанијском државном одвјетништву у Сиску извијешће (6. рујна 2006.) о казненом дјелу ратног злочина против цивилног становништва из чл. 120. ст. 1. ОКЗ-а РХ, почињеног на начин да су непознате особе, према сазнањима особа радило би се о припадницма паравојних формација тзв. "САО Крајина", приликом повлачења из Двора 8. коловоза 1995. осим једног брачног пара, убили и десетеро ментално болесних особа, смјештених у просторијама Основне школе у Двору, а које су претходно довезене из Петриње".  И даље:

"Како се ради о тешком злочину на штету немоћних особа тако по захтјеву државног одвјетништва полиција проводи криминалистичка истраживања, тијеком којих је до сада испитан већи број особа али унаточ напорима још увијек се не зна идентитет починитеља злочина".  

Затражена је, такође, претрага базе података Међународног кривичног суда за бившу Југославију у циљу прикупљања података или документације која би помогла у откривању идентитета жртава и починилаца, истиче се у саопштењу, али се није дошло до релевантних докумената.

Откако су медији почели да пишу о злочину коме су присуствовали дански војници, све три стране које су могле да почине злочин, негирале су умешаност.

Лист БТ, из Копенхагена, пренео је сведочење данских војника из састава УН-а да је том приликом у Двору на Уни убијено деветоро хендикепираних особа.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво