Инциденти у Македонији

Нападнути изборни штабови две опозиционе странке у предграђу Скопља. Опозиција оптужује власт да застрашује грађане пред изборе 5. јуна.

Камењем и другим предметима демолирани су седишта странака Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) у више скопских општина Железара, Трубарево и Петровец, а у општини Маџари уништено је седиште странке Велика Македонија, преносе македонски медији.

Зоран Дамјановског из СДСМ-а није могао да каже ко је одговоран за напад, али је, како је рекао, симптоматично да се неколико метара од седишта СДСМ-а налази седиште владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ.

"Напад ће изазвати страх код грађана, а можда је сценарио да се смањи интерес грађана за изборе", рекао је Дамјановски из опозиционог СДСМ-а. Парламентарни избори у Македонији заказани су за 5. јун.

Из партије Велика Македонија поручују да је напад покушај да се људе застраше како не би изашли на изборе, али ће, како су саопштили, то деловати контрапродуктивно и да ће додатно да изазове огорчење у народу.

"Овај вандализам је напад на демократију. Када се ово види, замислити шта се спрема на изборима", упозорио је Драги Огњановски из партије "Велика Македонија".

Очевици насеља Железара  кажу да су око два и по сата после поноћи чули разбијање стакла и онда видела људе као улазак црни аутомобил.

Превремени парламентарни избори у Македонији одржаће се 5. јуна. у Македонији право гласа има 1,792 милиона гласача, што је за 43.000 више него пре две године.

Гласаће се у шест бирачких јединица, а први пут на изборе ће моћи да изађу и бирачи из дијаспоре, који ће имати троје својим посланика у македонском парламенту.

Тиме ће број посланичких места у парламенту бити повећан са садашњих 120 на 123 народна представника.

То ће бити седми парламентарни избори у Македонији, други који се одржавају у ванредном термину. Последњи парламентарни избори, такође ванредни, одржани су 2008. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се