Ројс прети Бањалуци

Бивши хрватски генерал Љубо Ћeсић Ројс прети да ће, ако буду подигнуте оптужнице због злочина око Бањалуке 1995. године, "поново формирати снаге и ослободити Бањалуку, јер ионако историјски припада Хрватској".

Пензионисани хрватски генерал Љубо Ћeсић Ројс оценио је да пресуда у Хагу хрватским генералима за ратне злочине, где је злочиначким подухватом обухваћен и бивши председник Фрањо Туђман, представља ветар у леђа Бањалуци, и додао да не би било Дејтонског споразума и Републике Српске да није било хрватских снага.

Ројс је би учесник операција "Маестрал" и "Јужни потез" које је Хрватска војска спровела у БиХ током 1995. године, а истрагу о ратним злочинима које су током њих поцинили хрватски генерали и официри спроводе органи Републике Српске.

У изјави за Нову ТВ, он је рекао да би Бихаћ, да није ослобођен, доживео судбину Сребренице.

Ројс је рекао да Срби у БиХ "никад не би имали Републику Српску да није било председника свих Хрвата Фрање Туђмана, министра Гојка Шушка и команданта генерала Анте Готовине".

"Ако нас у РС буду провоцирали, опет ћемо формирати снаге и ослободити Бањалуку јер ионако историјски припада Хрватској", рекао је Ројс.

Уз њега су на листи осумњичених и Рахим Адеми, генерали Жељко Гласновић и Миљенко Филиповић, али и актуелни саветник премијерке Јадранке Косор, пензионисани генерал Дамир Крстичевић.

Ројс је рекао да не види разлог да не иде преко границе, додајући да ако неко треба да им суди, онда то треба да буду хрватски судови. "Ја сам, за разлику од колега, рекао да не цмиздрим и не одричем се свих тих акција", рекао је Ројс.

Ових дана штампа пише да Република Српска истражује војне акције "Јужни потез", са нагласком на Мркоњић Град, а према речима портпарола тужилаштва БиХ Селме Хећимовић поднете су кривичне пријаве и спроводе се истраге.

Републику Српску највише занимају наводни злочини током акција у Мркоњић граду, где је био и Ројс.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво