Готовина неће ни трг ни улицу

Генерал Анте Готовина, кога је Хашки трибунал осудио за ратне злочине, замолио је власти у Сплиту да зауставе иницијиву да улица или трг понесу његово име.

Заменик градоначелника Сплита Јуре Шундов изјавио је да је генерал Анте Готовина замолио власти у Сплиту да зауставе иницијиву да се једна улица или трг у том граду назову према њему.

Шундов је рекао да је Готовина захвалио Сплиту на иницијативи да се прогласи почасним грађанином тог града и да се једна улица или трг назову његовим именом, али да моли да се за сада, због хашког процеса, заустави таква иницијатива.

Сплитске власти са Готовином су, како наводе хрватски медији, ступиле у контакт преко његовог пријатеља Жељка Дилбера.

Због тога ће градска Комисија за именовање улица зауставити такву иницијативу сплитских одборника, коју је прошле седмице предложила деничарска Хрватска странка права, а градски одборници прихватили.

Према истраживању које су пренели поједини хрватски медији, 64 одсто Сплићана сагласно је са иницијативом да се осуђени генерал прогласи почасним грађанином, док се идеји противи њих 33 одсто, а уздржаних је три одсто.

Недавно је Анте Готовина предложен и за почасног грађанина Вуковара, али тај предлог Градско веће није прихватило.

Хашки трибунал првостепеном пресудом осудио је генерале Анту Готовину и Младена Маркача на 24, односно 18 година затвора, док је другооптужени Иван Чермак ослобођен кривице за ратне злочине над српским цивилима током и после акције "Олуја" у лето 1995. године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво