Читај ми!

Тензије уочи избора у Албанији

Све више инцидената између опозиционих социјалиста и владајућих демократа у Албанији уочи одржавања локалних избора 8. маја. Брисел апелује на албанске политичаре да на изборима покажу зрелост.

У завршници кампање за локалне изборе у Албанији заказаних за 8. мај, који изазивају велико интересовање у земљи и Бриселу, учестали су инциденти и тешке међусобне оптужбе између опозиционе Социјалистичке и владајуће Демократске странке.

Према локалним медијима, у Поградецу на истоку земље подметнута је експлозија у стан функционера опозиционе Социјалистичке партије, Васфија Сизија. Сизи тврди да иза тога стоје његови политички противници из владајуће конзервативне Демократске партије.

У околини Тиране припадници те странке су повредили једног члана Социјалистичке партије. Инцидент се догодио уочи доласка председника Социјалистичке партије Едија Раме, који је кандидат за градоначелника престонице.

Невладине организације су упозориле да су се поједини јавни службеници нашли под притиском да подрже противничке кандидате.

Оштре полемике изазвала је и одлука премијера Албаније Саљија Берише да грађанима опрости дуговања за неплаћену струју, воду, неизмирене казне и дажбине на аутобмобиле.

Социјалисти оптужују Беришу да тако купује гласове пошто је свестан да редовним путем не може да победи и подсећају да је Демократска партија на парламентарним изборима средином 2009. године дошла на власт захваљујући покраденим гласовима.

Званичници ЕУ и ОЕБС-а позивају албанске политичаре да на изборима покажу зрелост и испоштују европске стандарде уколико желе да убрзају евроинтеграције.

Тензије између демократа и социјалиста у Албанији трају још од јануара, када је у сукобима са полицијом убијено четворо симпатизера социјалиста, а више од 50 је повређено. До нереда је дошло када је опозиција оптужила Беришу за изборну крађу и након афера министара из албанске владе.

Брисел прошле године није прихватио молбу Тиране да добије статус кандидата за улазак у ЕУ, пре свега због дубоке политичке кризе у земљи која се претворила у отворени рат између Берише и Раме. Како је најављено, изборе ће пратити више од 400 страних посматрача.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво