Хрватска мења ток Саве?

Немачка национална телевизија АРД критиковала најновије планове Хрватских вода за проширење корита и дубине Саве, Неретве, Муре, Дрине и Дунава, повезујући их и са корупцијом.

Најновије планове Хрватских вода за проширење корита и дубине Саве, Неретве, Муре, Дрине и Дунава, критиковала је немачка национална телевизија АРД, у прилогу објављеном у Интернет издању дневника, повезујући их и с корупцијом, пренео је Дојче веле.

Хрватска водопривреда планира да природне токове река претвори у униформисани канал, опасан камењем и обалоутврдама, навела је телевизија АРД.

"У Европи практично више нема тако велике реке која је у свом средишту толико добро очувана као Сава", изјавио је у прилогу директор Парка природе Лоњско поље Горан Гугућ.

Према његовим речима, Хрватска очигледно, ипак, полако жели да стигне до четвртог степена речног саобраћаја, а да би до тога дошла, корито Саве и њена дубина морали би да се повећају и прошире.

АРД је пренео да то значи проширивање око 400 километара природног тока Саве и Дунава, за шта "Хрватске воде" још чекају дозволу.

Ствар је у томе, напомиње Дојче веле, да би планови требало да буду одобрени пре него што Хрватска постане чланица ЕУ и "Савета природе 2000", пошто тада више не би смела на "овако бруталан начин да мења заштићена природна подручја".

Немачка телевизија истиче да слична судбина прети и Неретви, Драви, Мури и Дунаву, а хрватске власти наводно планирају и копање канала који би требало да повеже Саву и Дунав, чиме би "Хрватска добила свој Суецки канал".

Неки стручњаци, међутим, тврде да уопште нема потребе за речном пловидбом по Сави, као ни за проширење њеног корита, пошто је годишњи промет на тој реци свега 200 бродова.

Објашњење за те планове изнео је, у прилогу немачке државне телевизије Тибор Микушка из Друштва за заштиту птица и околиша Хрватске, који је рекао да, упркос очигледној нерентабилности, власти планирају да у регулацију Саве инвестирају око 80 милиона евра, а касније још четири милиона годишње за трошкове одржавања.

"Ако мало боље погледате ко преиспитује те захтеве, ко их проверава, ко су ти вештаци, видећете да су то све људи који су на овај или онај начин повезани са Канцеларијом за воде. Стварно можемо рећи да је реч о корупцији у великом стилу, ја бих рекао - о криминалу", рекао је Микушка.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво