Прослава Ускрса у региону

У православним и католичким црквама у региону служене литургије и мисе поводом највећег хришћанског празника Ускрса.

Православни и римокатолички верници прославили су у Хрватској највећи хришћански празник. Митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Јован са свештенством служио је свечану архијерејску литургију у цркви "Св. Преображења" у Загребу.

Изразивши задовољство што ове године исти дан Ускрс славе и православни и католички верници, митрополит је у цркви пуној верника захвалио представницима хрватских власти и католичким бискупима који су му упутили честитке.

Тема његовог обраћања биле су и пресуде за ратне злочине. Рекавши да није његово да даје коментаре на пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, митрополит је упозорио да у затвору у Лепоглави има затвореника који су неправедно осуђени за ратне злочине.

"За њих нема оних који се боре за људска права и који би им помогли да докажу своју невиност", рекао је митрополит.

"Не наслађујемо се ничијој патњи, саосећамо са свима који су изгубили своје драге, као и са онима који трпе и пате молећи се Богу да се што пре ослободе тих стања. Каквом мером мерите, онако ће вам се мерити и каквим судом судите, онако ће вам се судити", рекао је митрополит Јован.

Истичући да су људски критеријуми релативни, ако се на њих ослањамо, митрополит је рекао да се треба ослањати на "божанске критеријуме". Говорио је и о пропустима и недоследностима код пописа становништва, рекавши да "некима смета број Срба у Хрватској, али се варају они који мисле да ће националним протоколима то решавати".

Верницима је прочитана и традиционална ускршња порука патријарха српског Иринеја, након чега се причестио велик број верника.

Мису у загребачкој катедрали предводио је кардинал Јосип Бозанић. Уочи посете папе Бенедикта Хрватској искушавани смо догађајима који желе да нас скрену с пута истине, поручио је Бозанић.

"Молите духа љубави и радости да нам удели своју снагу, да се не бојимо своје немоћи, него да се ослањамо и уздамо у божју свемоћ. Томе смо били толико пута сведоци у својој историји", поручио је Бозанић, преноси ХРТ.

Миси у загребачкој катедрали присуствовали су премијерка Јадранка Косор и градоначелник Загреба Милан Бандић. 

Ускрс је прослављан и у свим црквеним општинама и манастирима Далматинске епархије СПЦ.

Епископ далматински Фотије служио је свету архијерејску литургију у манастиру Крки уз саслужење монашког братства. И пред великим бројем православних Срба из Буковице и книнске крајине од којих се највећи број и причестио, саопштено је из епархије. Литургије су уз читање патријархове посланице служене и у другим епархијама СПЦ у Хрватској.

Прослава у БиХ и Црној Гори

Ускрс је обележен и у црквама у Босни и Херцеговини. Митрополит дабробосански Николај служио је Свету архијерејску литургију у Саборној цркви Рођења пресвете Богородице у Сарајеву, док је владика бањалучки Јефрем служио је јутарњу литургију у Црви свете Тројице у Бањалуци. Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је Васкршње јутрење у Старој цркви у Мостару, преноси Радио-телевизија Републике Српске.

Надбискуп врхбосански, кардинал Винко Пуљић, пожелио је католичким верницима и свим људима добре воље да Христ учврсти њихову наду и живот испуни радошћу и храброшћу којом ће носити своју свакодневницу, преноси Sarajevo-x.com

У свим већим хришћанским црквама у Црној Гори одржане су ускршње литургије, на којима су се причестили они који су постили ускршњи пост.

Митрополит Српске православне цркве у Црној Гори Амфилохије служио је литургију у "Храму Христовог васкресења" у Подгорици.

Митрополит канонски непризнате Црногорске православне цркве Михаило литургију је служио на Цетињу, а католички бискуп которски Илија Јањић у катедрали Светог Трипуна у Котору.

Литургије су служене и у католичким црквама на подручју Тузи код Подгорице, као и у православним манастирима у општинама Беране, Бијело Поље, Херцег Нови, Никшић, Колашин и Пљевља.

И у Македонији је у свим православним и католичким црквама јутрос служена свечана ускршња литургија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се