Читај ми!

Брамерц демантује "Вјесник"

Серж Брамерц није коментарисао пресуду против Готовине и Маркача ни оправданост операције "Олуја". Дамир Грубиша: Дипломатска офанзива бесмислена.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц демантује да је рекао да је операција хрватске војске и полиције "Олуја" била легитимна акција ослобађања окупираног подручја, речено је Танјугу у Хашком тужилаштву.

Загребачки Вјесник је навео да је Брамерц, на конференцији "Изазови међународних казнених истрага", наводно одржаној 20. априла у Лондону, изјавио да је "Олуја" била легитимна акција на хрватској територији која је неколико година била окупирана од локалних Срба, потпомогнутих Србијом и Југославенском армијом.

Александар Контић, правник у хашком тужилаштву, рекао је Танјугу да Брамерц није био ни на каквој конференцији у Лондону и да никад није коментарисао пресуду хрватским генералима.

"Брамерц није био на конференцији у Лондону, није коментарисао пресуду против хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, није коментарисао оправданост операције 'Олуја' нити је рекао да се ради о легалној акцији ослобађања окупираних територија, као што је наведено у неким медијима", рекао је Контић.

"Тужилац Брамерц је, на конференцији у Бриселу 20. априла, рекао да се пресуда у поступку против Готовине и осталих односи на њихову индивидуалну кривичну одговорност за злочине почињене у Олуји", нагласио је Контић.

Хашки суд је у првостепеном поступку двојицу хрватских генерала, Готовину и Маркача, прогласио кривим и осудио на казне затвора од 24, односно 18 година затвора, за учесце у удруженом злочиначком подухвату и протеривање Срба из Крајине.

Те пресуде су изазвале бурна реаговања и протесте у Хрватској.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се