Без препрека за референдум

Нико не може да поништи одлуку о расписивању рефереднума о Суду и Тужилаштву БиХ, изјавио председник Републике Српске Милорад Додик. Једино релевантно место за одлучивање о референдуму је Уставни суд РС, истиче Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да нико не може поништити одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ и да не види разлог зашто би високи представник у БиХ спречио одржавање референдума.

Додик је рекао да је једино релевантно место за одлучивање о референдуму био Уставни суд РС.

"С обзиром на то да Клуб Бошњака у Већу народа РС није искористио право вета на одлуку о референдуму, не видим разлог зашто би одлуку суспендовао високи представник у БиХ", рекао је председник РС за Глас Српске.

Додик је рекао да је бошњачки клуб донео конструктивну одлуку, тиме што је омогућио да РС у наредних 45 дана обави све неопходне припреме за одржавање референдума.

"Мислим да су сами увидели да нема формалних препрека за одржавање референдума и да политиканство не може да им помогне", истакао је Додик.

Према речима Додика, чудно је да Клуб Бошњака позива високог представника да поништи одлуку о референдуму, ако они нису на њу уложили вето.

Клуб Бошњака у Већу народа РС затражио је од високог представника у БиХ Валентина Инцка да поништи одлуку парламента РС о референдуму, наводећи да РС нема надлежност да одлучује о Суду и Тужилаштву БиХ.

Бошњаци такође тврде и да би одржавање референдума о постојању тих институција значило кршење Дејтонског споразума.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се