Читај ми!

Стижу рачуни за "Олују"

Бивши председник Хрватске Стјепан Месић оценио је да је на хрватској страни било знатно више злочина него што је јавности познато и да неке појединости тек сада излазе на видело. Пресуда хрватским генералима је заправо пресуда Туђману и најужем кругу око њега, оценио Месић.

На хрватској страни је било знатно више злочина него што је јавности познато, рекао бивши председник Хрватске Стјепан Месић и додао да неке појединости тек сада излазе на видело.

"Имали смо период кад се и сама помисао на тако нешто (постојање хрватских злочина) одбијала, односно квалификовала као антихрватство. Имали смо и председника Врховног суда који се прославио монструозном изјавом како Хрват у одбрани не може починити ратни злочин", навео је Месић у другом делу свог ауторског текста, који је објавио ријечки Нови лист.

Бивши хрватски председник каже да је злочина било и да затварање очију пред том чињеницама неће бити од помоћи.

Према његовим речима, пресуда генералима Анти Готовини и Младену Маркачу заправо пресуда првом хрватском председнику Фрањи Туђману и најужем кругу око њега.

"Ми бисмо напокон морали да постанемо свесни чињенице да је пресуда генералима заправо пресуда Фрањи Туђману, Гојку Шушку и најужем кругу око првог хрватског председника", истакао је Месић у свом ауторском тексту.

Месић је одбацио тврдње да је пресуда генералима пресуда Хрватској, последњем рату у тој држави и операцији "Олуја".

Према његовим речима, никаква политичка офанзива не може помоћи побијању квалификације из пресуде генералима о удруженом злочиначком подухвату, већ само квалитетна одбрана.

Ко је "прочешљао" Брионске транскрипте?

Месић је поновио тврдњу да је Брионске транскрипте Хагу послала Противобавештајна агенција, на чијем је челу тада био садашњи министар унутрашњих послова Томислав Карамарко и додао да су их пре њега "прочешљали" тадашњи шеф Канцеларије за националну безбедност Иван Јарњак, Владимир Шекс и Мирослав Туђман.

Месић наводи да га је, када је изабран за председника Хрватске, почетком 2000. дочекао хаос и тврди да су докумнта била на три места: у канцеларији шефице кабинета Весне Шкаре-Ожболт, у архиву и подрумском архиву где су радили службеници који су се бавили преснимавањем, и да је сваки саветник, помоћник и шеф одељења, имао у својој канцелариј и сефовима разна документа, укључујући и те транскрипте.

Брионски транскрипти су окосница пресуде хрватским генералима и кључни документ на основу којег је Хашки трибунал донео пресуду, нарочито у делу који се односи на удружени злочиначки подухват.

Коментаришући хашку пресуду хрватским генералима, познати хрватски адвокат Звонимир Ходак оценио је да се теза о "Олуји" као злочиначком подухвату не може срушити у другостепеном поступку.

"Кад се утакмица заврши, она се више не може добити. Другостепеном пресудом можете дати нове чињенице, нове доказе и нову документацију која евентуално може довести до смањења казне двојици генерала, али удружени злочиначки подухват је једна синтагма која је утврђена у првостепеном поступку. То ће постати правоснажна чињеница коју Хрватска више не може да спречи никаквом дипломатском Олујом", навео је Ходак, а преноси Вечерњи лист.

Осим тога, Ходак оцењује да Хрватска неће моћи да добије статус пријатеља суда, јер, како је навео, по хашким правилима нигде не постоји таква могућност када је реч о другостепеном поступку.

Ходак је уверен да ће обојици генерала казне бити смањене, али и да ће заједнички злочиначки подухват, као теза заувек остати.

"Увек ће се та пресуда извлачити и даваће се до знања да постоји правоснажна пресуда да постоји заједнички подухват да се протера 100.000 Срба из Крајине, иако је заборављено да је са те територија протерано 380.000 Хрвата. То се заборавило, нигде нисам чуо да се неко узбудио због тога. Та чињеница, ако остане у другостепеном поступку и буде потврђена, она ће бити једно трајно негативно обележје за Хрватску", истако је познати хрватски адвокат.

Хашки суд је у првостепеном поступку двојицу хрватских генерала, Анту Готовину и Младена Маркача, прогласио кривим и осудио на казне затвора од 24 и 18 година затвора за учешће у удруженом злочиначком подухвату.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара