Читај ми!

Криза словеначке владе

Партија пензионера у Словенији најавила да ће иступити из владајуће коалиције, незадовољна реформом пензионог система. Коначну реч о расписивању ванредних избора има председник Данило Тирк.

Председник словеначке Партије пензионера Карел Ерјавец изјавио је да ће његова партија иступити из владајуће коалиције, о чему ће почетком маја расправљати још и Савет партије.

Према речима председника Партије пензионера, Извршни одбор партије једногласно је усвојио одлуку о изласку из владајуће коалиције.

Разлози за иступање из коалиције јесу неслагање партије са реформом пензионог система.

Партија пензионера незадовољна је и због оставке министарке за локалну самоуправу и регионални развој Душе Тробец Бучан, због неслагања са радом Владе и недостатка подршке премијера Борута Пахора како би свој посао могла да обавља поштено.

Коначну реч о расписивању ванредних избора има председник Словеније Данило Тирк, али пре тога је неопходно распустити парламент.

Председник партије "Зарес" (Уистину) и министар науке и технологије Грегор Голобич предложио је премијеру Пахору и председници Либерално-демократске партије Катарини Кресал да поднесу оставке на места у влади и наставе да раде у парламенту.

Голобич је то оценио као "државотворни чин" и додао да би референдумско одлучивање о реформи пензионог система "словеначку политику растеретило блокаде и кризе". Голобич је рекао и да је одлука о избору новог премијера ствар Пахорове партије Социјалних демократа.

Премијер Словеније је навео да остаје веран политици реформи и да ће настојати да увери људе у важност реформе пензионог система за економску и социјалну стабилност државе.

Председник словеначких Социјалдемократа Јанез Јанша писано је премијеру Пахору и председнику парламента Павелу Гантару понудио помоћ својих посланика.

Они би, са посланичким гласовима Социјалних демократа, омогућили испуњење уставних услова за расписивање ванредних избора, који су, према Јаншином мишљењу, "заиста потребни".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије