Нови Устав Мађарске

Посланици мађарског парламента усвојили нови Устав. Критичари поручују да ће нови Устав довести до забране абортуса, дискриминисати хомосексуалце и нехришћане, као и отежати усвајање евра. Примедбе на нови Устав има и генерални секретар УН Бан Кимун.

Мађарски парламент усвојио је нов Устав гласовима владајуће коалиције, која има двотрећинску већину у највишем законодавном телу Мађарске.

Нови Устав је усвојен са 262 гласа "за", 44 гласа "против" и једним "уздржаним", пренеле су агенције.

Социјалисти и левичарско-зелено крило ЛМП бојкотовали су гласање, док је крајње десничарска Јобик партија гласала против предложеног текста устава.

Посланичке групе владајуће коалиције, коју чине партија Фидес премијера Виктора Орбана и Демохришћанска народна партија, поднеле су мађарском парламенту 14. марта предлог новог Устава.

Истовремено, владајући Фидес је ранију одредбу, према којој је за усвајање Устава потребна осамдесетопроцентна већина посланика, заменио двотрећинском већином - оном коју владајућа коалиција има у парламенту, напомињу агенције.

Више хиљада људи протестовало је у петак против новог устава који ће, према оцени група за људска права, ослабити демократске тековине.

Критичари сматрају да ће нови Устав ограничити подручје делатности будуће владе, отежати усвајање евра у Мађарској, довести до забране абортуса и дискриминисати хомосексуалце и нехришћане, наводи АФП.

По мишљењу многих, новоусвојени Устав је дискриминаторски, будући да је у њему стављен нагласак на традиционалне породице и хришћанство.

То је покренуло питање шта ће бити са онима који се не уклапају у тај калуп, као што су атеисти, хомосексуалци или самохрани родитељи.

Примедбе је имао и генерални секретар УН Бан Кимун, који је данас у Будимпешти разговарао са мађарским председником Палом Шмитом.

"Свестан сам да постоји забринутост у међународној заједници. Волео бих када би се влада консултовала и са другим институцијма у Мађарској или оним при Савету Европе или УН", рекао је Бан Кимун после разговора.

"Иако све земље имају право да слободно усвајају сопствене уставе, на влади је одговорност да обезбеди поштовање свих преузетих међународних обавеза међу којима је поштовање слободе медија и изражавања", поручио је генерални секретар УН.

Нови Устав Мађарске ступа на снагу 1. јануара 2012. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара