Распуштена македонска скупштина

Македонски парламент распуштен, председавајући Собрања најавио изборе за 5. јун. За распуштање гласало 79 од 120 посланика. Опозициони Социјалдемократски савез није присуствовао седници.

Посланици македонске скупштине изгласали су распуштање парламента, како би могли да се распишу ванредни избори. За ту одлуку гласало је 79, од укупно 120 посланика, што према македонском уставу, представља потребну натполовичну већину. Посланици опозиционог Социјалдемократског савеза нису присуствовали седници.

Иако датум избора тек треба званично да буде најављен, председавајући Собрања Трајко Вељаноски је пре гласања рекао да ће избори бити 5. јуна, годину пре редовног термина.

Према македонском уставу, за распуштање парламента потребна је натполовична већина, односно гласови најмање 61 од укупно 120 посланика.

Иако је уочи седнице председавајући Собрања апеловао на све посланике да дођу на седницу о распуштању, највећа опозициона странка, Социјалдемократски савез, није присуствала гласању, јер сматра да владајућа ВМРО ДПМНЕ сама доноси предизборне законе, не слушајући примедбе опозиције.

"Парламент и његов рад не може бити талац уцена и постављања услова који нису повезани с његовим радом", рекао је Вељаноски поводом опозиционог бојкота.

Вељаноски је оценио да одлука да се распусти парламент има за циљ да се заустави процес стварања вештачке политичке кризе коју подстиче лидер СДСМ-а Бранко Црвенковски.

Опозиција је уложила примедбе на бирачки списак и тражила промену изборног закона, као и одмрзавање рачуна телевизије А1, чији је власник Велија Рамковски у притвору због оптужби за утају пореза.

Македонски премијер и лидер владајуће ВМРО ДМПНЕ Никола Груевски прихватио је већину захтева опозиције, али су измене закона донете без присуства опозиције која бојкотује парламент од јануара, када је ухапшен Рамковски.

Собрање је јуче изабрало новог преседника Државне изборне комисије Бориса Кондарка, из СДСМ, јер се према закону, тај званичник бира из редова опозиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара