Инцкови закони на референдуму

Народна скупштина Републике Српске донела је одлуку о расписивању референдума. Референдумско питање гласиће: Да ли подржавате наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву, и њихову неуставну верификацију у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине?

После захтева председника Републике Српске Милорада Додика да се распише референдум на којем би се грађани изјаснили о законима које су наметнули високи представници, Народна скупштина Републике Српске донела је одлуку о расписивању референдума.

Референдумско питање гласиће: Да ли подржавате наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву, и њихову неуставну верификацију у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине?

Председник Републике Српске Милорад Додик предложио је парламенту РС расписивање референдума на којем би се грађани изјаснили о тим законима.

"Тужилаштво и Суд БиХ су правосудне институције које су наметнуте одлукама високог представника. То је учињено на захтев бошњачких политичара с циљем да се посредним механизмима унитаризује правосуђе у БиХ и изврши централизација", рекао је Додик обраћајући се посланицима на посебној седници парламента РС.

Народна скупштина РС данас је расправљала о Додиковој информацији о "последицама антидејтонског и неуставног инсталисања правосуђа на нивоу БиХ и неделовању Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина".

Додик је поручио да РС не жели новцем својих грађана да финансира правосудне институције које раде против интереса њених грађана, додајући да Бошњаци преко Суда и Тужилаштва БиХ желе остварити оно што нису добили Дејтонским споразумом.

"Ове правосудне институције су у служби бошњачких политичких интереса", истакао је Додик, додајући да су ове правосудне институције под контролом странаца.

Додик је парламенту предложио да констатује да Суд и Тужилаштво БиХ селективно приступају истраживању и процесуирању ратних злочина, као и да имају различите аршине у вођењу поступака и пресуђивања на штету српског народа.

Председник РС предложио је и да се парламент РС огради од рада тих правосудних институција, као и да констатује оне генеришу међунационалну мржњу.

Додик је поручио да његов циљ није заштита ратних злочина и особа које су их починиле, већ, напротив, ефикасно решавање тог питања у БиХ.

Додик је претходно подршку за референдум добио и од Сената РС, који је закључио да референдум не сме бити табу тема, већ легално и легитимно право.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво