"Психоза" уочи пресуде генералима

Брисел упозорио Загреб да би неодмерене реакције на изрицање пресуде Анти Готовини и још двојици хрватских генерала, могле угрозити завршетак преговора Хрватске са ЕУ, пише ријечки "Нови лист".

Завршетак хрватских приступних преговора са ЕУ могао би бити угрожен, уколико уследе неодмерене реакције хрватске јавности на пресуду коју Хашки суд треба да изрекне тројици генерала у петак, пише ријечки Нови лист.

Генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку, оптуженима за ратне злочине над Србима током и после акције "Олуја" 1995. године, пресуда би требало да буде изречена 15. априла.

Нови лист наводи, позивајући се на изјаве неименованих државних функционера, да би већи потреси због пресуде посебно могли да утичу на затварање Поглавља 23 (Правосуђе и темељна права) од чега и зависи завршетак преговора.

"У случају већих потреса због пресуде, није тешко претпоставити како би земље које иначе нису сасвим уверене да је Хрватска испунила све критеријуме за завршетак преговора, добиле нови аргумент у својим настојањима", оцењује ријечки дневник, анализирајући "психозу" која се у Хрватској ствара уочи објаве пресуде.

Хрватски функционери похвалили су у том контексту позив генерала Готовине, који је преко адвоката поручио да не жели никакве демонстрације.

На тај проблем, како се наводи у тексту, европски функционери незванично су ових дана упозорили Загреб.

Влада Хрватске ће, на објаву пресуде у петак, у Хаг послати свог представника, а због упозорења из Брисела, указује Нови лист, не треба очекивати "непримерене" реакције од представника власти, а исто то влада очекује и од опозиције и удружења ратних ветерана.

У тексту се подсећа да ће у мају главни хашки тужилац Серж Брамерц поднети нови извештај о сарадњи Хрватске, а тешко је очекивати да би он прешао преко значајнијих јавних оспоравања Хашког суда.

Неколико удружења хрватских ратних ветерана најавило је да ће организовати протесте у Загребу на дан изрицања пресуде генералима, као и пре и после тога, али иза тога не стоје највећа удружења ветерана.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво