Словенија се придружила "Јужном току"

Руски "Гапром" и словеначки концерн "Геоплин плиноводи" основали заједничко предузеће за пројектовање словеначке деонице "Јужни ток". Владимир Путин у разговору словеначким премијером Борутом Пахором поздравио активности словеначких компанија у Русији.

Руски премијер Владимир Путин је у званичној посети Словенији разговарао са својим словеначким колегом Борутом Пахором о интензивирању билатералне сарадње и закључењу споразума о изградњи словеначке деонице гасовода "Јужни ток".

Руски "Гапром" и словеначки концерн "Геоплин плиноводи" основали су заједничко предузеће за пројектовање словеначке деонице "Јужни ток".

Споразум о заједничком предузећу су данас у присуству премијера Русије и Словеније Владимира Путина и Борута Пахора потписали председник управног одбора "Гаспрома" Алексеј Милер и председник "Геоплин плиноводи" Марјан Еберлинц.

Стране су потписале споразум акционара и статут компаније за пројектовање и изградњу словеначке деонице "Јужног тока", преноси Итар Тас.

Гасовод "Јужни ток" Русија реализује у циљу диверсификације маршрута за испоруку природног гаса европским потрошачима, а пројектом је предвиђена изградња гасовода по дну Црног мора у земље јужне и централне Европе.

Очекује се да ће изградња гасовода почети 2013. године, а пуштање у рад прве линије, за транспорт 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње, планирано је за 30. децембар 2015. године. У перспективи се предвиђа пуштање у рад додатних капацитета гасовода са повећањем испорука на 63 милијарди кубних метара у 2018. години.

Руски "Гаспром" и италијанска компанија "Ени" су на паритетним принципима 2008. године у Швајцарској регистровали заједничку компанију "Соут Стрим" за пројектовање гасовода.

Са француском енергетском компанијом ЕДФ "Гаспром" је потписао меморандум о разумевању, којим је предвиђена могућност прикључења француског концерна у пројекат изградње подводне деонице гасовода "Јужни ток".

Руски холдинг је јуче са немачким концерном БАСФ потписао меморандум о укључењу у тај пројекат његове филијале "Винтершал".

Путин поздравио активности словеначких компанија

Руски премијер Владимир Путин је у сусрету са словеначким колегом Борутом Пахором указао на добар развој односа две земље, поздрављајући рад словеначких компанија у Русији, пренеле су руске новинске агенције.

Путин је на сусрету у Брду код Крања рекао да је робна размена две земље достигла практично ниво пре кризе.

"У апсолутним бројкама то можда и није много, али је тенденција добра", рекао је руски премијер а пренео је Итар-Тас.

Путин је навео да велики број словеначких компанија ради у Русији у различитим областима.

"Ми то поздрављамо јер су међу нашим земљама традиционално веома добри односи", рекао је  председник руске владе, додајући да на тој основи треба градити контакте у политичкој, културној и економској области, пренела је агенција РИА Новости.

Уочи посете шеф кабинета у руској влади Јуриј Ушаков је навео да је робна размена две земље достигла 1,2 милијарде долара и практично је враћена на ниво пре кризе, а да по подацима руске владе приближно 200 словеначких компанија данас ради у 50 региона Русије.

Путин се састао и са словеначким председником Данилом Турком и председником парламента Павлом Гантаром.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара