Подстицаји европском путу БиХ

Званични Брисел припремио мере којима би евроинтеграције БиХ померио с мртве тачке. Предложено је и да ЕУ у Сарајево пошаље сталног изасланика, а да се досадашњи Високи представник измести у Њујорк или Брисел.

Шефови дипломатија Европске уније решени су да финансијском потпором, "политичким услугама добре воље", али и "казнама" подстакну политичка вођства у Босни и Херцеговини на договор за реформе које воде ка ЕУ.

Министри иностраних послова су на данашњем састанку у Бриселу усвојили закључке у којима истичу да ће увођењем јединственог представника Уније у БиХ, уз "измештање" и гашење институције Високог представника међународне заједнице, ЕУ руководити тим процесом реформи и спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ и ЕУ.

Шефови европских дипломатија су могуће "рестриктивне мере", за које ће бити овлашћен јединствени изасланик ЕУ, превасходно навели као инструмент да се обезбеди поштовање Дејтонског споразума, којем је дата пуна подршка.

Европска унија тражи да се програм мера које воде ка ЕУ "угради у срж политичког процеса у БиХ" и "позива политичке вође у Босни и Херцеговини да се предано, одговорно и у духу нагодбе што пре посвете формирању власти на свим нивоима, како би се ухватило у коштац с нужним, хитним преосталим реформама и учине квалитативни кораци на путу ка ЕУ".

Европски министри се у закључцима нису осврнули на формирање власти у Федерацији БиХ супротно вољи главних политичких странака и вођа босанских Хрвата, као и чињеницу да је то наишле на најснажније критике власти у Загребу.

Шефови дипломатија ЕУ су нагласили важност "поспешења и снажења деловања државе и установа БиХ, укључујући и нужне уставне промене".

Предочена је и потреба да БиХ "буде способна да прихвати, примени и спроведе у дело законе и прописе ЕУ".

Европски министри су позвали "Босну и Херцеговину да спроведе преостале циљеве и услове, нужне за затварање Канцеларије Високог представника".

Висока представница за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон је новинарима рекла да ће се о стратегији и условима увођења јединственог европског изасланика у Босни разговарати са међународним и званичницима БиХ.

"Селидба" Високог представника

У закључцима заседања шефова дипломатија ЕУ се истиче да то укључује и "разматрање могућег премештања канцеларије високог представника".

Извори са заседања су пренели да се размишља о измештању садашњег међународног представника "негде изван Босне", рецимо у Брисел, Њујорк или Вашингтон.

Званичници у ЕУ додали да би тај међународни представник и даље заступао одлуке и ставове међународног Савета за примену мира у БиХ.

Министри ЕУ у званичном делу заседања нису расправљали о развоју у БиХ, али су извори Уније навели да је могуће да су се дотакли тог питања на незваничном делу, током ручка, на којем су присутни само министри.

Није познато да ли је тад поменута најновија затегнута ситуација, настала формирањем власти у Федерацији БиХ супротно вољи босанских Хрвата и Загреба.

Хрватски председник Иво Јосиповић и премијерка Јадранка Косор су после сусрета с првацима босанских Хрвата, синоћ нагласили да Хрватска, "као потписница Дејтонског споразума, посебно водећи рачуна о стабилности Босне и Херцеговине и целог региона, очекује да се све стране понасају у складу са словом и духом Дејтона, постујући устав и законе".

"Република Хрватска", нагласили су шеф хрватске државе и председница владе, "још једном позива све политичке званичнике у Босни и Херцеговини, сва надлежна тела, Високог представника, и Савет за примену мира да у целости зајамче институционалну равноправност сва три конститутивна народа, и постују њихову политичку већинску вољу изразену у демократском процесу избора".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара