Протести у 15 хрватских градова

Грађани у чак 15 хрватских градова данас протестовали на улицама и трговима против актуелне владе. Пољопривреднике који су кренули тракторима у Загреб зауставила полиција. У протестној шетњи Загребом око 10.000 људи.

У 15 градова широм Хрватске одржани су антивладини протести, на којима су демонстранти још једном затражили одлазак владе Хрватске демократске заједнице и расписивање избора. У 13 градова, међу којима су Вараждин, Винковци, Осјек и Копривница, протести су почели у 18 сати.

На још једном протесту организваном преко друштвене мреже Фејсбук, у центру Загреба се окупило се око 8.000 демонстраната, наводи Јутарњи лист. Око 18.30 грађани су са Трга бана Јелачића кренули у протестну шетњу, чије је прво одредиште било седиште ХДЗ-а.

Демонстранти су узвикивали, "Избори, избори!", "ХДЗ мафија!" и "Јацо одлази!", а ношени су и транспаренти "Генрални штрајк", "Хрватска за све" и "Странке су проблем а не решење".

Протестна поворка се, после шетње, око 21 час зауставила на Цветном тргу, после чега су окупљени почели да се разилазе. Шетњу је завршило око 10.000 људи, јавио је Јутарњи лист.

Хрватска полиција је данашњи дан прогласила даном високог ризика, пошто се истовремено у Загребу одржава и дерби Динама и Хајдука, што додатно оптерећује безбедносну ситуацију.

Скупу у центру Загреба придружили су се и навијачи Динама "Бед блу бојси", који бојкотују утакмице клуба. Они су најавили да неће организовано учествовати у протестима "фејсбуковаца".

Трактористе зауставила полиција

Хрватска полиција зауставила је раније пољопривреднике из околине Вировитице који су тракторима кренули према Загребу и забранила им наставак пута.

Портпарол полиције Крунослав Боровец изјавио је вечерас да им је долазак у главни град онемогућен јер њихово скуп није био пријављен на подручју Загреба и да би у противном дошло и до већег поремећаја саобраћаја, преноси ХРТ.

Полиција је сељаке у око 40 трактора зауставила после готово шест сати пута. Они су покушали да пробију полицијску блокаду у чему нису успели, а вербално су сукобили с полицијом, јавили су медији.

После тога су одлучили да се врате на своје пунктове којима блокирају саобраћај на појединим путевима у Вировитичко-подравској жупанији.

Пољоприведници су желели да дођу пред Министарство пољопривреде у Загребу јер министар Петар Чобанковић није дошао на разговор с њима.  Иако су прво најавили долазак у Загреб, вуковарско-сремски сељаци одустали су раније данас од те идеје.

Пољопривредници у неколико жупанија блокирају поједине путеве десетак дана тражећи између осталог исплату субвенција у целости - од 2.250 куна по хектару и цену "плавог дизела" до 4 куне.

Део сељачких удружења прекинуо је протест прошле седмице пошто су се с ресорним министром договорили о испуњењу дела захтева.

Данас су протестовали и рибари у Пули.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара