ОЕБС упозорава албанске партије

Водеће албанске партије морају да престану са међусобним отпуживањем и да допринесу демократској атмосфери пред изборе, поручила Организација за европску безбедност и сарадњу.

Организација за европску безбедност и сарадњу апеловала је, уочи избора, на водеће партије у Албанији да престану са међусобним оптуживањем.

"Политичка клима у Албанији је и даље поларизована, присутна је оштра реторика и лични међусобни напади лидера водећих политичких партија. Странке треба да демонстрирају политичку вољу за одржавање демократских избора", истиче се у најновијем извештају ОЕБС-а о политичкој ситуацији у Албанији, преноси портал Балкан инсајт.

Одавно се не памти да су неки локални избори изазвали толико интересовање у свету и земљи као што је то сада случај са изборима који се одржавају 8. маја.

ОЕБС је најавио ригорозну контролу предстојећих избора које ће пратити 430 иностраних посматрача. Њима ће помагати и 900 домаћих посматрача који ће бити ангажовани преко невладиних организација.

Две водеће странке, Демократска и Социјалистичка партија, немају никакву сарадњу од парламентарних избора средином 2009. године.

Резултате тих избора социјалисти никад нису признали, јер тврде да су покрадени. Премијер Саљи Бериша одбацује те оптужбе, али никад није пристао на поновно пребројавање гласова и проверу изборног материјала.

Политичке тензије су се, уочи избора у мају, још више заоштриле, поготово после убиства четири демонстранта током протеста које је 21. јануара организовала Социјалистичка партија.

После тога, опозиција је наставила са протестима на којима тражи оставку владе, оптужујући је за убиства грађана Албаније, корупцију и организовани криминал.

Вишегодишња политичка криза је један од главних разлога што Тирана још није добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара