Протест вехабија у Сарајеву

Око 150 вехабија протестовало је у Сарајеву због, како су рекли, незаконитог затварања и лошег поступања према особама афроазијског порекла које се налазе у Имиграционом центру у Лукавици. Из тог центра одбацују оптужбе.

У Сарајеву је протестовало 150 вехабија дајући подршку особама афроазијског порекла које су две године затворене у Имиграционом центру у БиХ.

На скупу су се истицале пароле "Нећемо Гвантанамо у БиХ", "Нико није крив док се не докаже", као и црне и зелене заставе с натписом на арапском, под којим су се током рата у БиХ борили муџахедини.

Протест је организовала контроверзна Нађа Диздаревић, која се у јавности БиХ годинама представљала као жена Омара Боулдера Хаџа, који је 2001. године, као члан алжирске групе, пребачен у амерички затвор за осумњичене терористе Гвантанамо на Куби.

Диздаревићева, која је уочи протеста на свом Фејсбук профилу поставила отворено писмо под називом "Муслимани, уједините се", поновила је ту поруку на скупу, апелујући на уједињење свих муслимана, са брадом и без браде.

Диздаревићева је, у изјави за медије, истакла да је протест организован због нетранспарентних процедура притвора за најмање пет особа, као и због лоших услова у Имиграционом центру "Лукавица".

Окупљени су затражили преиспитивање одлуке о задржавању својих рођака и сабораца.

Према њеним речима, муслимани данас не представљају претњу за БиХ, већ председник Републике Српске Милорад Додик. После тих речи Диздаевићеве, из масе се зачуо поклич: "Алаху екбер!".

Међу окупљеним вехабијама на протесту је било и жена.

Наводе о нехуманом понашању у Имиграционом центру, заменик директора Службе за послове са странцима Изет Нехум најоштрије је демантовао, истакавши да су услови живота на нивоу европских имиграционих центара, пренео је радио Слободна Европа.

"До сада су код нас, у Имиграциони центар, долазили представници 37 невладиних организација и нико од њих није дао негативну оцену, чак ни представници Института за заштиту људских права из Стразбура", истакао је Нехум.

Најпознатији међу становницима Имиграционог центра је Абу Хамза, бивши вођа муџахедина у БиХ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара