БиХ тражи случај Добровољачка

Главни тужилац БиХ Милорад Барашин позвао је српског тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића да предмет "Добровољачка улица" препусти БиХ.

Главни тужилац БиХ Милорад Барашин позвао је Србију да правосудним органима БиХ препусти истрагу у предмету "Добровољачка" и од српског тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића затражио да доказе достави Тужилаштву БиХ.

"Колега Вукчевић је имао правни оквир да предмет 'Добровољачка' достави правосуђу БиХ. Моје писмо упућено српском Тужилаштву за ратне злочине налази се у предмету Тужилаштва БиХ и увек се може извршити увид у њега", рекао је Барашин у интервјуу сарајевском Дневном авазу.

Барашин је навео да је преношење кривичних поступака из једне у другу државу материја из области међународног права.

"Као главни тужилац немам законско овлашћење ни основ да о преношењу поступака преговарам у име своје државе. Тако бих прекршио и познати став Тужилаштва БиХ да се за ратне злочине почињене у БиХ, а од држављана наше земље који овде имају пребивалиште, може судити само пред правосудним органима БиХ", рекао је Барашин.

"Следећи тај став, Тужилаштво је доставило Министарству правде БиХ предлог за подношење молбе да се Јован Дивјак изручи у БиХ", рекао је Барашин.

"Поново позивам колегу Вукчевића да доказе достави Тужилаштву БиХ и поручујем да ћу потписати сваки споразум о сарадњи наша два тужилаштва, али не и онај којим бих кршио постојеће конвенције и законе своје државе", рекао је Барашин.

Према његовим речима, међународни тужилац Филип Алкок ишао је у Србију из истог разлога због којег је то радио и међународни тужилац Јуде Романо који сада води предмет о којем говоримо.

Случај "Добровољачка" тежак предмет

"Тамо су, наиме, ишли да би саслушали сведоке и спровели друге радње битне за утврђивање одређених чињеница у овом предмету", рекао је Барашин.

Главни тужилац је рекао да је у предмету "Добровољачка" осумњичено 15 особа и да су на томе радили међународни тужиоци, експерти међународног и хуманитарног права.

"Предмет је веома компликован, јер се појединачно за сваког осумњиченог мора истражити основ сумње. Истрага се води у два правца - истраживање догађаја и истраживање постојања основа сумње да је дело почињено од за сада 15 осумњичених особа или, пак, неких других особа", изјавио је Барашин.

Према речима главног тужиоца БиХ, и даље се саслушавају сведоци и прикупљају докази. Барашин верује да ће поступајући међународни тужилац врло брзо донети коначну одлуку у том предмету.

"То сам од њега, као главни тужилац, захтевао и држим да ће он испоштовати оно што је мени рекао", казао је Барашин, додајући да је предмет 'Добровољачке улице' у Тужилаштво БиХ дошао 2006. године.

Јован Дивјак је 3. марта ухапшен у Бечу, на основу потернице из Србије, због ратних злочина почињених у Добровољачкој улици у Сарајеву, у мају 1992. године. Уз кауцију од пола милиона евра, Дивјак је пуштен из притвора 8. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се