Скупштина РС ванредно због Дивјака

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је синоћ у Бањалуци да ће сазвати ванредно заседање парламента РС, због најновијих дешавања у случају ратног генерала Армије БиХ Јована Дивјака.

Осуђујући, како је рекао, антидејтонско и криминално понашање бошњачког политичког естаблишмента у Сарајеву, као и дела међународне заједнице, који су се директно ставили у одбрану Дивјака, Додик је на ванредној конференцији за новинаре оценио да они тиме не бране Дивјака, већ злочин који се десио на почетку рата у БиХ и који због тога има посебну тежину.

Додик је рекао да су Ејуп Ганић, као и Дивјак, Атиф Дудаковић, Расим Делић ратни злочинци и да ће, уколико кроче на територију РС, бити ухапшени.

"Суд и тужилаштво БиХ су вануставне и вандејтонске инситутиције, које имају задатак једино да суде  Србима, како би се на тај начин писала историја по којој су главни и једини кривици Срби", рекао је Додик, истичући да РС не верује тим правосудним институицијама БиХ.

Додик је рекао да је неприхватљиво понашање члана Председништва БиХ Жељка Комшића, као и министра иностраних послова БиХ Свена Алкалаја, али и високог представника у БиХ Валентина Инцка, који су се отворено ставили у одбрану ухапшеног ратног генерала Армије БиХ Јована Дивјака.

"Ово све говори о БиХ", рекао је Додик и додао да БиХ може само да остане на дејтонским принципима.

Председник РС казао је да и Инцко, као што су то чинили и претходни високи представници у БиХ, ради против интереса РС, али и дејтонске БиХ и да он није никакав ауторитет за Републику Српску.

Додик је најавио да ће на ванредној седници парламента поднети информацију о раду судова и тужилаштава, као и о раду високих представника у БиХ, о чему ће бити донете институционалне одлуке.

"Наш одговор ће бити институционалан. БиХ на овакав начин не може функционисати и ми ћемо дати свој одговор на све то, јер нису овде само Срби кривци за ратне злочине", рекао је Додик.

"Оваква БиХ нама не треба и могућа је њена дисолуција, ако се овако настави", додао је он.

"Невероватна је прича да Бошњаци желе да живе са нама, а за све криве Србе. И за њих би најбоље било да их ослободимо било каквог нашег присуства у БиХ. То присуство неће подразумевати, како су нам раније сугерисали, да се покупимо и одемо. Ми ћемо понети са собом РС и уверен сам у ту мисију и као човек ћу се борити за реализацију те мисије", рекао је Додик.

Грубешић: Уколико Дивјак буде изручен БиХ, биће на слободи

Уколико ратни генерал Армије Босне и Херцеговине Јован Дивјак буде изручен БиХ, његов статус ће бити исти као и пре хапшења, изјавио је данас портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Дивјак ће бити на слободи, јер се и до сада увек одазивао на позиве Тужилаштва БиХ, рекао је Грубешић Танјугу.

"Он се налази на нама познатој адреси и увек нам је доступан", додао је Грубешић, наводећи да је Дивјак већ испитан у предмету "Добровољачка улица" и да ће га Тужилаштво, ако буде потребе, поново позвати на саслушање.

Министарство правде БиХ јуче је дипломатским путем проследило аустријском министарство правде молбу са потребном документацијом за његово изручење БиХ.

Инцко верује аустријском правосуђу

Високи представник у БиХ Валенитн Инцко уверен је да ће аустријско правосуђе у случају Јована Дивјака деловати у складу са важећим законима, а не на основу изјава које се дају у медијима.

То је данас саопштено Танјугу у Канцеларији високог представника међународне заједнице (ОХР) у БиХ у вези са тврдњама да је Инцко у Аустрији извршио медијски притисак, како би се испословало пуштање на слободу ухашеног ратног генерала Армије БиХ Дивјака.

"Високи представник може контактирати кога жели и тако ће наставити и у будућности", наведено је у саопштењу ОХР.

Напоменуто је, такође, да ОХР увек подржава медијске слободе које подразумевају правовремено, тачно и професионално извештавање о важним темама.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се