Лутовац са студентима српског језика

Настава на српском језику на Филозофском факултету у Никшићу је стечено право, рекао у разговору са студентима српског језика и књижевности амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац.

Амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац рекао је студентима Студијског програма Српски језик и књижевност Филозофског факултета у Никшићу, да је извођење наставе на том језику стечено право и да очекује да ће решење бити донето без политичких трзавица.

Амбасадор Лутовац је рекао да је посвећен успостављању бољих односа две државе и обећао да ће се заложити са успостављање тешње сарадње међу академцима из Никшића са колегама из српских Филолошких факултета.

На питање каква је, са правног становишта, разлика између службеног и језика у службеној употреби, Лутовац је рекао да она "не би требало да постоји", пренео је портал Вијести онлајн.

"На примеру Ватикана видимо да је језик у службеној употреби жив, да се њиме говори, а да службени није у употреби, већ једноставно - службени. Но, од пада Берлинског зида људска права су престала да буду ствар једне државе, њено унутрашње питање", навео је Лутовац.

Према његовим речима, чланице ЕУ и ОЕБС-а прихватиле су да за људска права, криминал и безбедност свака држава има право да се интересује у другој држави, а Европске државе су се одрекле дела суверенитета, он је релативизован, а у оквиру људских права је и право на језик.

Лутовац је студентима објаснио да сви треба да се договарају и разговарају о евентуалним проблемима дискриминације, а да је његова улога у поправљању системских решења и политичких односа Србије и Црне Горе који су били "турбулентни".

"Свако од нас може да допринесе да се то превазилази" рекао је Лутовац.

Професорка Јелица Стојановић рекла је да дискриминација постоји са државног, универзитетског и факултетског нивоа.

Стојановићева је истакла да се намеће службена употреба другог језика, да се већина грађана Црне Горе, према последњем попису, од 64 одсто, који говоре српским језиком проглашава за мањину и да се не зна став да ли ће српски бити наставни предмет.

Према њеним речима, занемарује се историјски контекст наслеђа српског језика, на Филозофском факултету су узалуд тражили да се настава за српски држи одвојено и да се за професоре тог одсека не расписују редовни конкурси за звање редовног професора.

Лутовац је рекао да је био у редовној посети факултету, као што је случај са амбасадорима бројних земаља чији језици са изучавају на Филозофском факултету у Никшићу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара