Напредак Црне Горе ка ЕУ

Комесар Европске Уније за проширење Штефан Филе, у обраћању Европском парламенту, рекао да је изузетан напредак Црне Горе ка испуњењу критеријума за чланство у ЕУ. Црна Гора је забележила и солидан напредак у спровођењу структуралних економских реформи, као и у већини других захтеваних области, навео је Филе.

Свеукупан напредак Црне Горе ка испуњењу критеријума за чланство у Европској унији је изузетан, оценио је у обраћању Европском парламенту комесар Уније за проширење Штефан Филе.

"Земља је остварила важан напредак у достизању законских и институционалних оквира. Црна Гора је, такође, снажно посвећена регионалној сарадњи. Забележила је и солидан напредак у спровођењу структуралних економских реформи, као и у већини других захтеваних области", оценио је Филе.

Према његовим речима, одлука Европског савета да одобри статус канидата Црној Гори је признање тих постигнућа и снажан сигнал који потврђује кредибилитет политике проширења ЕУ.

На седници Европског парламента, на којој би требало да буде донета резолуција о Црној Гори о досадашњем напретку и препоруке за наставак реформској процеса, Филе је, међутим, истакао да је статус кандидата велика одговорност за Црну Гору.

"Нужни су опипљиви резултати како би Црна Гора могла да достигне следећу фазу европских интеграција", поручио је Филе и подсетио европске посланике да се прошле недеље састао са црногорским премијером Игором Лукшићем, чија је посвећеност, како је навео, да настави са реформама и строга посвећеност да достигне кључне приоритете из Мишљења Европске комисије охрабрујућа.

Европски комесар је додао да је црногорска влада 17. фебруара, после консултација са цивилним сектором и разговора са представницима Европске комисије, усвојила акциони план за испуњење приоритета.

Подгорица мора да побољша изборни оквир

Филе је указао да је досадашње искуство проширења ЕУ показало важност бављења кључним питањима у раној приступној фази.

"Солидан напредак Црне Горе у раној фази у областима деполитизације јавне администрације, јачања независности судства и ефектне борбе против корупције и организованог криминала касније ће јој омогућити глатке преговоре и интеграцију у ЕУ", оценио је европски комесар.

Филе је истакао да Подгорица мора да побољша изборни оквир, у складу са препорукама ОЕБС-овог Уреда за демократију и људска права и Венецијанске комисије, али да и улога црногорског парламента мора ојачати.

Филе је додао да је од суштинског значаја усклађивање сегмента поштовања људских права са европским стандардима, посебно имајући у виду слободу изражавања и односе са цивилним сектором.

Црна Гора треба да уложи додатне напоре да ојача политику против дискриминације, нарочито када се ради о родној равноправности и заштити угрожених друштвених група, указао је Филе и додао да су неопходна и одржива решења када је реч о расељеним лицима.

Европски комесар је навео да ће процена црногорског испуњења претприступних критеријума бити презентована у октобру.

"Само уколико Комисија констатује да је Црна Гора достигла неопходан степен усклађености са приступним критеријумима, посебно када се ради о седам кључних приоритета наведених у Мишљењу Европске комисије, биће у позицији да добије препоруку за почетак преговора", рекао је Филе.

"Будућност Црне Горе је неспорно у ЕУ. Међутим, не треба да поступамо пренагљено", закључио је Филе у обраћању европским посланицима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво