Нови протести у Хрватској

У Загребу и Ријеци, поново протести против хрватске владе. Вечерашњи протест био у знаку Дана жена уз подсећање да у Хрватској има 180.000 незапослених жена, а да 35.000 ради без плате.

У Загребу је вечерас одржан масовни антивладин протест, уз учешће око 8.000 људи, који су у шетњи обишли фабрику "Каменско", седишта највећих странака, као и куће у којима живе чланови владе и званичници ХДЗ-а, а сличан протест је одржан и у Ријеци.

У Загребу су окупљања и пригодни говори почели на Цветном тргу, да би се колона, у којој су биле и раднице пропале текстилне фабрике "Каменско", задржала у напуштеној згради те фабрике, за коју аналитичари истичу да је ликвидирана као "жртва приватизационог криминала".

Подршку протесту су дале невладине организације "Право на град" и "Зелена акција", познате по борби за очување Варшавске улице као пешачке зоне.

Протест је био у знаку Дана жена, који је обележен с два велика транспарента, уз подсећање да у Хрватској има 180.000 незапослених жена, а да их 35.000 ради без плате.

До фабрике "Каменско" је стигло око 7.000 људи, који су викали "Хоћемо правду" и "Хоћемо радити", "Јацо, одлази", "ХДЗ лопови", "Вратите нам фабрике" и "Вратите нам достојанство", док су раднице стављале на врата фабрике црвене руже које су добиле за Дан жена.

Колона се, затим, упутила у центар града и стигла до централе ХДЗ-а, пред којом су викали пароле против ХДЗ-а, а полицајцима у кордону делили су бомбоне. Затим су отишли пред кућу потпредседника Сабора Владимира Шекса, а онда и пред централу Социјалдемократске партије и Хрватске народне странке, уз повике "не желимо ни вас".

Колона је била и пред зградом у којој живи министар унутрашњих послова Томислав Карамарко, уз повике и увреде, након чега се упутила према Јелачићевом тргу, где је и завршила протест.

У Ријеци се, у организацији иницијативе "Координација протеста - Ријека", скупило око 400 људи, који су тражили пад владе јадранке Косор и превремене изборе.

Колона људи је свратила до зграде ријечке организације ХДЗ-а, а онда и градске управе, где су СДП-овцима, који држе власт у граду, викали да су лицемери који превише калкулишу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво