Проширена истрага против Санадера

Истрага против бившег премијера Ива Санадера проширена је у Хрватској, јер се сумња да је Санадер покушао да оштети "Јанаф", бивши Југословенски нафтовод, за 10 милиона евра. Аустијски суд данас продужио Санадеру притвор за још до два месеца.

Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала проширила је истрагу против бившег хрватског премијера и шефа ХДЗ-а Ива Санадера и власника петрохемијске компаније "Диоки" Роберта Јежића, због сумње да су покушали да оштете "Јанаф", некадашњи Југославенски нафтовод, за 10 милиона евра.

Канцеларија је на својој Интернет страници објавила да се основано сумња да је Санадер као премијер од новембра 2007. до јуна 2009. године, на захтев Јежића, наредио тадашњем вицепремијеру и министру привреде Дамиру Поланчецу да организује састанак Јежића и одговорних особа из "Јанафа".

Циљ састанка је био да се у што краћем року између "Диокија", као продавача, и "Јанафа" као купца реализује купопродаја грађевинског земљишта с терминалом за складиштење нафте и нафтних деривата у загребачком кварту Житњак, под условима и цени од најмање 28 милиона евра које је поставио Роберт Јежић.

Канцеларија истиче да је одржано више састанака на којима је од представника "Јанафа" Поланчец тражио да се преговори чим пре доврше с циљем закључења уговора по условима које је тражио Јежић.

С обзиром да није дошло до закључења купопродајног уговора, због тога што је цена коју је тражио Јежић била знатно виша од тржишне цене, према проценама које су израђене на тражење "Јанафа", Санадер је и лично током маја 2009. године организовао састанак у седишту Владе на коме је од одговорних особа "Јанафа" затражио да закључе уговор по Јежићевим условима.

При томе је Санадер знао да би тиме за "Јанаф" наступила штета, а "Диокију" би се прибавила корист у износу од најмање десет милиона евра.

Из "Јанафа" који је у већинском власништву државе, одбили су захтев због штетности тог уговора.

Санадер се од 10. децембра налази у притвору у Салцбургу на основу хрватске потернице и данас му је продужен екстрадициони притвор за још три месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво