"Сељачка буна" у Хрватској

Колапс на путевима у Хрватској. Незадовољни сељаци поново протестују и тракторима блокирају саобраћај. Око 70 трактора зауставило кретање ка Славонском Броду, Пожеги и Осијеку.

Незадовољни пољопривредници блокирали су тракторима саобраћај на важним путевима у Хрватској. Сељаци блокирали два важна магистрална правца, преноси Јутањи лист.

Око 70 трактора блокира саобраћај ка Славонском Броду, Пожеги и Осијеку.

Полиција саобраћај усмерава на алтернативне правце, а демонстранти пропуштају возила Хитне помоћи и аутобусе с децом.

"Нема нам друге, већ да истрајемо и видимо шта ће нам сутра у 18 сати 'донети' министар Чобанковић", каже један од сељака.

"Очекујемо да ће нам се поподне придружити још сељака с тракторима, тако да ће се на овом путу наћи стотинак трактора", каже Драго Дукић, организатор протеста и председник координације сељачких удружења Пожешке жупаније.

Сељаци захтевају јефтиније гориво за пољопривредне машине, бесплатну легализацију фарми и максималне камате од четири одсто на пољопривредне кредите.

Како од Владе нису добили то што траже, на путевима, кажу, остају до даљег.

Према речима председника Координације сељачких удружења Драга Дукића, на протесту учествују само сељаци из Пожешко-славонске жупаније, јер је са осталим жупанијским сељачким удружењима договорено да ће се они поступно прикључивати сваки на свом подручју.

"Протестна психоза" у Хрватској 

Дукић је рекао да их подржава и Синдикат сељачких удружења у којем су најавили учествовање у протестима те да ће се у Осјечко-барањској жупанији протести почети у среду.

Ширење сељачких протеста и блокаде саобраћајница у Хрватској натерало је министра пољопривреде Петра Чобанковића да се уместо сутра поподне, како је првобитно договорено, са демонстрантима састане већ сутра ујутру.

Како извештавају електронски медији, у влади се наводно плаше да би се за сутра предвиђени протести грађана, који траже рушење владе, могли спојити са сељацима који демонстрирају.

Чобанковић је раније изјавио да не види разлог за протесте сељака, јер су тренутне околности пословања у пољопривреди, осим свињогојства, врло повољне због високих цена основних пољопривредних производа.

Оценивши да су протести део опште протестне психозе, Чобанковић је рекао да је време за пољопривреду добро и да се пољопривредници требају интензивно прихватити посла како би остварили што више приносе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво