Ко кочи Хрватску?

Непријатељ Хрватске у ЕУ жели заједнички улазак Хрватске и Србије у Унију, каже посланик Европског парламента Дорис Пак, која није рекла о којој земљи је реч. Пакова, међутим, додаје да је то немогуће, јер Србија није ни почела преговоре о чланству.

Посланик Европског парламента Дорис Пак каже да Хрватска има непријатеља у Европској унији, који жели да успори скори улазак Хрватске у ЕУ.

Пакова је рекла да та земља жели заједнички улазак Хрватске и Србије у Унију, што је немогуће, јер Србија није ни почела преговоре о чланству.

"У Европском савету, једна земља жели да успори скори улазак Хрватске у Еуропску унију", рекла је Пакова у интервјуу за Вјесник.

Европска комисија је прошле седмице дала оцену досадашњих напора Хрватске у испуњавању критеријума за затварање поглавља 23, које се односи на правосуђе и основна права.

Брисел је оценио да Хрватска није урадила довољно у области реформе правосуђа, борбе против корупције и процесуирања ратних злочина, као и да власти у Загребу нису решиле питања повратка избеглица, враћања власничких и станарских права и обнове кућа.

Један званичник Европске комисије објаснио је да још нема довољно доказа да је хрватско правосуђе независно и делотворно, да и даље постоје мањкавости у постављању и реизбору судија и тужилаца, као и знатан проценат нерешених судских предмета.

У извештају Европске комисије о поглављу 23 преговора ЕУ-Хрватска о чланству, које се тиче правосуђа и основних права, јасно је предочено властима у Загребу шта морају да учине да би у догледно време могле да рачунају на окончање техничког дела преговора.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво