Санадер одбацио оптужбе

Током шесточасовног испитивања у аустријском државном тужилаштву бивши хрватски премијер Иво Санадер одбацио оптужбе, по пријави једне банке из Тирола, за прање новца.

Истражиоци аустријског државног тужилаштва за борбу против корупције испитали су данас бившег премијера Хрватске Ива Санадера, који се налази у притвору у Салцбургу, по пријави једне банке из Тирола за прање новца.

Портпарол аустријског тужилаштва Мартин Урлих рекао је новинарима да је током шесточасовног испитивања, које је било затворено за јавност, Санадер одбацио све оптужбе. Садржај испитивања, за сада, је непознат.

"После провере исказа датог у протокол, видећемо шта даље", рекао је портпарол аустријског тужилаштва, а преносе хрватски медији.

Санадеров аустријски адвокат Вернер Зупан изјавио је да је задовољна исказом бившег премијера, јер је он, како је рекао, појаснио изворе и кретање новца на његовим аустријским рачунима. Он је изразио наду да ће после свега бити одбачене све отпужбе против Санадера.

Према речима Зупана, пред истражиоцима појавиће се и представници тиролске банке која је Санадера пријавила, а по потреби и друге особе.

Истражитељи су 23. децембра прошле године већ испитивали бившег хрватског премијера, путем видео-линка, у вези са том пријавом. Санадер је тада одбацио оптужбе, према којима се на рачуну бившег премијера и његовог рођака у Аустрији налази око 1,3 милиона евра.

Аустријски медији пре два дана објавили су да Државно тужилаштво у Клагенфурту има индиције да је Санадер деведесетих година добио провизију од "Хипо Алпе Адриа" банке, док је био заменик министра иностраних послова.

Наводно је провизије добијао од менаџера "Хипо" банке у замену за посредовање при додели кредита владиним институцијама и предузећима и то у висини од више милиона тадашњих аустријских шилинга.

Бивши председник Владе Хрватске од 10. децембра налази се у притвору у Салцбургу, када је ухапшен на основу налога хрватског правосуђа које га терети за корупцију. Санадеру се на терет ставља злоупотреба положаја и овлашћења у случају незаконитог пословања Хрватске електропривреде и извлачење новца из министарстава и државних фирми преко маркетиншке агенције "Фими медије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво