Мирни протести у Албанији

У неколико градова широм Албаније одржани мирни протести против премијера Саљија Берише предвођени опозиционом Социјалистичком партијом. Протести сваког петка, све док Бериша не поднесе оставку, поручује опозиција.

Хиљаде грађана Албаније, предвођени опозиционом Социјалистичком партијом, одржале су у Тирани и још три града у земљи мирне демонстрације на којима су тражили оставку Владе и расписивање ванредних избора.

"Желимо Албанију без премијера Саљија Берише", исписали су натписе демонстранти у Тирани, који су истовремено узвикивали "Бериша, лопов".

"Једино решење је да Бериша оде. Увукао је земљу у велико сиромаштво и незапосленост", преноси агенција АП изјаву Ружди Хоџе, једног од најмање 5.000 грађана који су протестовали улицама Тиране.

Присталице водеће опозиционе Социјалистичке партије одржале су мирне протесте и у Валони, Корчи и Лећу.

У Социјалистичкој партији најављују да ће сваког петка наставити да одржавају митинге све док Влада, коју иначе оптужују за изборне крађе, корупцију и криминал, не поднесе оставку.

У Влади одбијају те оптужбе и истичу да опозиција покушава да се силом докопа власти.

На првом протестном скупу опозиције у Тирани, који је одржан 21. јануара, дошло је до сукоба, у којима су припадници службе безбедности убили тројицу демонстраната, док је више од 100 повређено.

То је изазвало велику забринутост у Вашингтону и Бриселу, који траже да две стране отворе дијалог и реше проблеме који већ дуже време оптерећују њихове односе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво