Откуп станова и у Вуковару

Хрватска влада донела пропис на основу којег ће, по повољним условима, моћи да се откупе станови и куће на подручјима од посебног државног старања, као и да бивши носиоци станарског права у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији купе станове.

Посебним прописом, хрватска влада је омогућила куповину станова и кућа по повољним условима на подручјима од посебног државног старања, као и куповину станова бившим носиоцима станарског права који су стекли право заштићеног најмопримца у државним становима на бившем подручју УНТАЕС-а у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији.

Процењује се да ће основу тог прописа од 2011. до 2013. године бити продато 2.800 кућа и станова.

Вицепремијер Слободан Узелац каже да је пропис "на трагу исправљања неправде која се у Вуковару огледала у томе да људи који су све време живели и живе у истим становима нису били у прилици да конзумирају право на откуп".

Прописом се утврђује да је основица за утврђивање продајне цене куће или стана тзв. еталонска цена утврђена законом о друштвено подстицаној станоградњи, што је сада око 700 евра по квадратном метру, а та се цена умањује зависно од стања некретнине.

На основу утврђених попуста, за стан у Вуковару од 60 квадратних метара биће потребно 10.500 евра, што је 175 евра по квадрату.

На подручју две најисточније жупаније налази се 6.000 кућа и станова који ће моћи да се откупе, а највише их је у Вуковару.

Станарско право у Хрватској, а тиме и могућност откупа станова, укинуто је 1996. године, док подручје УНТАЕС није до краја реинтегрисано у Хрватску.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво