Има ли Македонаца у Бугарској?

Бугарска опет игнорише Македонце у својој држави. На формулару за попис становништва нема опције Македонац, а на неке Македонце из Пиринске Македоније вршен је притисак да се тако не изјашњавају, пише македонски лист "Вечер". Упоредо с тим расте број захтева из Македоније за бугарским држављанством.

У Бугарској је у току попис становништва која је под притиском ЕУ само делимично дозволила изражавање националне припадности, али у категорији националних мањина су једино Турци и Роми. Македонци опет нису "предвиђени", пише скопска Вечер.

Упркос томе, доста Македонаца ће се управо тако исјаснити, сматра тај лист. Невладина организација "Илинден-Пирин" из Благојевграда, штампала је и поделила преко 25. 000 летака у којима их подсећа ко су, колико дугу традицију и матерњи језик имају.

Вечер тврди да су Македонци у Пиранској Македонији били изложени притисцима и да су неки од њих, пред почетак пописа, добили отказе с радних места.

Упоредо с тим, према наводима Вечери, у Софији је на делу прва параноја, а министар просвете Сергеј Иванов, сем што је предложио стратегију за развој националне свести међу Бугарима, отворено подржава контроверзног историчара Божидара Димитрова који тврди да Македонци не постоје.

На прошлом попису 2002. у Бугарској је било само 5.000 Македонаца, мада их објективно има и двадесетоструко више.

С друге стране највећи број пасоша, која је Бугарска издала за Бугаре ван Бугарске, има адресу бивше југословенске републике Македоније.

Такође, број студената из Републике Македоније, који студирају на бугарским универзитетима и на бугарском буџету, је све већи, а и број аутомобила са бугарским регистрацијама у Републици Македонији је рапидно порастао,  док је доста Македонаца запослење потражило управо у Бугарској.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво