Санадер примао провизије

Аустријска државна Телевизија ОРФ тврди да Државно тужилаштво у Клагенфурту има индиције да је Иво Санадер примао провизије од "Хипо Алпе Адриа" банке.

Државно тужилаштво у Клагенфурту има индиције да је бивши хрватски премијер Иво Санадер примао провизије од "Хипо Алпе Адриа" банке, тврди аустријска државна Телевизија ОРФ.

ОРФ указује на то да је Санадер у то време био заменик шефа хрватске дипломатије. Он је наводно учествовао у процесу одобравања кредита "Хипо" банке хрватским институцијама и фирмама и за то добијао провизије.

Према извештају Телевизије ОРФ, радило се о исплатама у висини од више милиона шилинга, а провизију су одобравали тадашњи шефови банке Волфганг Култерер и Гинтер Штридингер.

ОРФ истиче да би, ако би ове сумње биле потврђене, Санадеру претила казна због лажног сведочења пред истражним одбором корушке скупштине.

Портпарол Државног тужилаштва Хелмут Јамниг рекао је аустријској новинској агенцији АПА да ова институција не жели да даје информације о појединцима који су обухваћени истрагом у случају "Хипо" банке.

Међутим, он је рекао да му није познато да правосудни органи воде истрагу против Санадера, због давања лажне изјаве пред истражним одбором корушке скупштине.

Санадер је два дана пред католички Божић, путем видео-линка, саслушан од стране Истражног одбор корушке скупштине, где је негирао тврдње да је икада добио провизије од "Хипо" банке.

Државно тужилаштво за сузбијање корупције у Аустрији, које већ води истрагу против Санадера због сумње у прање новца, према ранијим најавама, треба да га саслуша ових дана.

Санадер се од 10. децембра, када је на тлу Аустрије ухапшен на основу хрватског налога за хапшење, налази у екстрадиционом притвору у Салцбургу.

Он је до сада одбио поједностављену процедуру екстрадиције, а судске инстанце у Салцбургу поново треба 18. марта да одлуче о продужењу притвора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво