Ухапшен Абу Хамза

Бивши муџахедин Карај Камел бин Али, познат као Абу Хамза ухапшен у предграђу Зенице. За Бин Алијем, који је проглашен опасним за националну сигурност у БиХ, полиција трагала од 27. јула. Западне обавештајне службе, Бин Алија описале као једног од кључних људи у компликованој мрежи радикалних исламиста.

Полиција у Босни и Херцеговини саопштила је да је у предграђу Зенице ухапшен Тунижанин Карај Камел бин Али, познат као Абу Хамза, који је раније означен као опасан за националну безбедност БиХ.

Начелник Регионалне канцеларије Агенције за истраге и заштиту БиХ у Сарајеву Јасмин Гогић и полицијски комесар МУП-а Зеничко-добојског кантона Фахрудин Бечировић рекли су да се Бин Али налазио на подручју зеничке општине, а приликом хапшења, синоћ око 22 сата, није пружао отпор.

"СИПА (Агенција за истраге и заштиту) је имала информације да се Бин Али крије у породичној кући Фикрета Бекрића у насељу Билмишће", рекао је Гогић.

Како преносе локални медији, Гогић је рекао да је приликом претреса Бекрићеве куће, у среду увече, пронађено више трагова и предмета, мобилних телефона и белешке које су користиле ове особе.

"Том приликом идентификоване су четири особе које су пружале подршку одбеглој особи и на основу квалитетне криминалистичке обраде дошли смо до података да се он крије у рејону Сметова", изјавио је Гогић.

Гогић је навео да је хапшење Бин Алија било олакшано пресецањем његове логистичке подршке у којој су предњачили женска особа са којом је живео у ванбрачној заједници и 43-годишњи Е.Б. из Зенице, који је био његов главни јатак и који је такође ухапшен.

Абу Хамза је у поноћ пребачен у затвор у Зеници на даље издржавање казне.

Директор затвора Нихад Спахић најавио је да против Бин Алија следи дисциплински поступак у којем може добити највише 20 дана самице.

Бин Али се 27. јула није вратио у затвор, након што је користио ванзатворску могућност седмодневног годишњег одмора. За њим је генерални секретаријат Интерпола у Лиону објавио међународну потерницу.

Бин Али је у Зеници издржавао затворску казну за разбојништво и недозвољено држање оружја. Добио је држављанство БиХ на основу ратног учешћа у јединици "Ел-Муџахид".

Кључни човек радикалних исламиста  

Карај Камел бин Али у Интерполовој потерници наведен је и као Абу Хамза, Ебу Хамза, Абу Ахмед, али и као Јеменац Карај Камел бин Алија, Јеменац Абделах Ахмед ел-Акил (45), Јеменац Абу Јасир Васили Ахмед (38), Либијац Хабиб Зејтун (45), Либијац Камел Бега те Тунишанин Камел бин Али Карај (43), Тунишанин Камел Карај (43), Француз Кхалид Моурад (43), Ирачанин Ребуар Раза (39) и извесни Рашид ел-Фаиз (43), али и само као Шабан.

Босанска полиција водила је опсежну потрагу за одбеглим бившим припадником јединице "Ел муџахид", кога су западне обавештајне службе, описале као једног од кључних људи у компликованој мрежи радикалних исламиста, која је од краја рата 1995. године активна у тој држави.

Осуђиван у БиХ због разних кривичних дела Карај Камел је довођен у везу и са много озбиљнијим заверама, попут убиства заменика министра полиције Јозе Леутара пре десет година и планирања атентата на папу Јована Павла Другог.

Верује се да је Абу Хамза у Зеници имао блиске контакте са Мирсадом Бекташевићем, најпознатијим исламским терористом у Европи, који је пре три године ухапшен и осуђен у Босни због планирања самоубилачких напада у тој држави, али и у западном делу континента.

Током претходне казне, Карај Камел, кога амерички обавештајци доводе у везу са организацијом "Џама ел исламија", ћелију је делио са лидером вехабија у Босни Јусуфом Барчићем, који је погинуо у саобраћајној несрећи пре две године.

Бекство Караја Камела се "опасно подударило" са најавама да ће бити депортован у Тунис, где је раније осуђен на 12 година робије, сматрају стручњаци за тероризам.

Власти у Сарајеву биле су под озбиљним притиском и због чињенице да су, практично, на слободу пустиле човека који се без већих проблема може укључити у већ постојећу мрежу радикалних исламиста.

Како наводи хрватска обавештајна служба, Карај Камел бин Али рођен је 19. новембра 1966. године у Тунису од мајке Халиме и оца Алије.

Почетком рата у Босни оженио се Бошњакињом из села Мехурићи-Орашац у општини Травник, а касније се населио у оближњем селу Гуча Гора.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара