Македонско вино из Грчке!

Македонски винари не могу више да извозе свој производ у земље Европске уније, јер је Грчка још заштитила придев "македонски". Произвођачи вина у Македонији кажу да се налазе у безизлазном положају.

Винари из Македоније више не могу да извозе свој производ у земље Европске уније, уколико је географско порекло на етикетама наведено као "македонско", објавио је немачки радио "Дојче веле" указујући да је Грчка још 1989. заштитила придев "македонски".

Крајем 2009. године немачке власти откриле су, наиме, да се у супермаркетима у тој земљи продаје "македонско" вино, после чега су затражили мишљење од Европске комисије.

Комесаријат за пољопривреду у Бриселу им је потом потврдио да вино под називом "македонско", може да се увози у земље Уније само из Грчке, пошто је Атина заштитила то географско порекло.

Од када је у задњих пар година, неколико приватних македонских винарија покушало да се пробије на европско тржиште са висококвалитетним вином, Грчка је оштрије реаговала.

Македонске власти тврде да се ради о новој кампањи Атине, чији су дипломатски представници у Немачкој и Словенији тражили од надлежних органа у тим земљама да се забрани продаја вина из Македоније.

Спор слаби економију 

Грчка и Македонија скоро 20 година воде спор пред УН око употребе назива "Македонија". Осим на политичком фронту, где Грчка блокира улазак Македоније у НАТО и почетак преговора са ЕУ, Атина и Скопље редовно се сукобљавају око употребе имена и на свим осталим пољима - од спортских манифестација, па све до винарских етикета, подсећа Дојче веле.

Произвођачи вина из Македоније страхују да ће се све то катастрофално одразити на ионако мали извоз и да ће само продубити кризу у тој привредној грани. Највећи део своје производње вина, Македонија извози у Немачку.

Процењује се да је реч о око 33 милиона литара вина годишње. Од македонских власти сада се очекује да до 31. децембра пријаве регионе са заштићеним географским пореклом из земље.

"Уколико Македонија није на тој листи после истека тог рока, увозници из Немачке неће више моћи да декларишу увезено вино као вино са заштићеним географским пореклом. Ако дође до тога, доводи се у питање целокупни извоз вина из Македоније у Немачку и ЕУ", каже за Дојче веле Кочо Моцан, руководилац фирме "Технометал" из Франкфурта која се бави пласманом македонског вина на немачко тржиште.

Произвођачи вина у Македонији кажу да се налазе у безизлазном положају и не знају како да поступају у будућности. Део њих је већ почео на етикетама да ставља референцу FYRM, под којој је Македонија примљена у УН, али кажу да ни то није дугорочно решење.

Према регулативи ЕУ, на етикетама убудуе треба да стоји сорта грожђа, или регион у Македонији, где је вино произведено.

Али проблем је у томе што ни у самој Македонији није заштићено ни географско, нити регионално порекло вина, кажу експерти. На пример, повардарски регион, из којег потиче највећи део производње, уопште није регистрован ни у земљи, ни у иностранству.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије