Протест због отказа на ХРТ-у

Због ненајављеног отпуштања 300 спољних сарадника у ХРТ-у, више стотина запослених и хонорараца протестовало испред те медијске куће.

Више стотина запослених на Хрватској радио телевизији протестовало је испред седишта те медијске куће због изненадног отпуштања око 300 спољних сарадника ХРТ-а.

Међу окупљењима је било и отпуштених хонорараца, али и стално запослених који су им пружили подршку, међу њима и угледни новинари ХРТ-а Денис Латин, Роберт Зубер, Александар Станковић, Елизабета Гојан и Маја Север.

Због изненадних отказа огласили су се и огранци Синдиката новинара Хрватске на ХРТ-у, Хрватског новинарског друштва и Самостални синдикат новинара Хрватског радија. Они су у саопштењу упозорили да није реч о штрајку, већ о спонтаном окупљању очајних људи, који су се без икаквог образложења или нормалне људске речи, преко ноћи нашли на улици.

Они указују да се нико од најодговорнијих људи хрватског јавног сервиса није обратио угроженим људима како би им објаснио стање у којем су се отпуштени изненада нашли без своје кривице.

"Оштро протестујемо против овако недопустивог, непрофесионалног, хаотичног, нестручног, самовољног и противзаконитог начина којим је на ХРТ-у почело смењивање запослених, овај пут спољних сарадника", указује се у саопштењу.

Синдикати и Хрватско новинарско друштву наглашавају да су згрожени чињеницом да се отпуштање спроводи под изговором преустројства ХРТ-а, наводећи да у томе није учествовао нико од уредника, новинара и оних који свакодневно и непосредно производе програм.

Вршилац дужности генералног директора ХРТ-а Јосип Поповац изјавио је за Вечерњи лист да је отпуштање резултат раније пословне одлуке, и да је крајње време да стално запослени преузму сав посао.

Он је демантовао да је у једном дану отпуштено око 300 спољних сарадника, наводећи да је то број отпуштених од почетка година, а да сада одлази 150 хонорараца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара