Бивши министри пред судом у Грчкој

Због кршења овлашћења, три бивша министра наћиће се на оптуженичкој клупи, одлучио грчки парламент. Министри се терете за учешће у потписивању споразума са манастиром Витопеди, на Светој гори, чиме је држава оштећена за стотине милиона евра.

Грчки парламент изгласао је подизање тужби против три бивша министра, због њиховог учешћа у потписивању неколико спорних споразума о власништву над земљом између државе и манастира Ватопеди, на Светој гори.

Посланици су гласали да три министра из бивше конзервативне владе премијера Костаса Караманлиса буду оптужена због кршења овлашћења.

Према грчком закону, само парламент може да одлучи да ли владиним службеницима може бити суђено. 

Парламент је одбио предлог владајућих социјалиста да се сличне оптужбе подигну против још два бивша министра који су службовали између 2004. и 2009. године.

Гласање је уследило после дуготрајне истраге о земљишним уговорима између хиљаду година старог манастира Ватопеди и државе, који су, како су утврдили истражитељи, ишли у корист монаха, а пореске обвезнике коштали најмање 100 милиона евра.

Установљено је да је манастир Ватопеди заменио земљиште мале вредности за непокретну имовину у власништву државе и у том послу, наводно, зарадио 138 милиона евра, на штету пореских обвезника.

Манастир је добио једну зграду Олимпијског села, са игара 2004. године, код Атине и туристичке терене од 800 хектара, док је држави уступљено 8.000 хектара шуме, објавили су раније медији.

Због скандала који је убрзо избио, два министра из Караманлисове владе су смењена, а та афера је знатно допринела и тешком поразу конзервативаца на прошлогодишњим националним изборима.

Садашња влада, крајем јуна, тужила је манастир, тражећи на име одштете 10 милиона евра и потврду власништва над свом земљом за коју у спору тврди да припада држави.

Суд у Атини, у јануару 2011. године, требало би да размотри ту тужбу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара