Блокиран кредит ММФ-а за БиХ

ММФ блокирао кредитну траншу Босни и Херцеговини, вредну око 137 милиона евра, због тога што се борачке организације нису договориле око уштеде, изјавио премијер БиХ Мустафа Мујезиновић.

Федерацији Босне и Херцеговине блокиран је кредит Међународног монетарног фонда јер се борачке организације нису договориле о начину уштеде, изјавио је премијер Федерације Мустафа Мујезиновић, а пренеле "Независне новине".

Мујезиновић је рекао да је други разлог за блокирање прве транше, вредне 268 милиона конвертибилних марака (око 137 милиона евра) и то што Влада Кантона Сарајево није умањила плате за 10 одсто буџетским корисницима.

Премијер БиХ је борцима поручио да сами морају да пронађу најбоље решење за уштеде у накнадама које примају и додао да нема рока за договор, али да је новац ММФ-а блокиран због изостанка договора.

Премијер Кантона Сарајево Бесим Мехмедић рекао је да је тај кантон испунио све задатке које је пред власти у БиХ поставио ММФ и да су у претходних седам месеци направљене уштеде да би стендбај аранжман са ММФ-ом био оперативан.

Прва транша кредита ММФ-а у износу од 268 милиона конвертибилних марака углавном ће се користити за враћање кредита комерцијалним банкама.

Трогодишњи кредитни аранжман БиХ са ММФ-ом вредан је укупно 1,2 милијарде евра.

Аранжман је одобрен прошлог месеца уз инсистирање ММФ-а да се на свим нивоима власти у БиХ сачини ребаланс буџета и уштеди најмање 10 одсто планираних средстава за ову годину, смањењем примања за све буџетске кориснике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара