Идентификовани посмртни остаци Авда Палића

Међу ексхумираним телима из масовне гробнице у селу Враголави идентификовани посмртни остаци пуковника Армије БиХ Авда Палића. Извучени посмртни остаци жртава које су на Влашићу 1992. године стрељали припадници Интервентног вода Центра јавне безбедности Приједор.

Институт за нестале особе БиХ саопштио је да је тој институцији из лабораторије за ДНК анализу Међународне комисије за нестала лица, достављен извештај с потврдом да су идентификовани посмртни остаци пуковника Армије БиХ, ратног команданта Жепе, Авда Палића, који је нестао 1995. године.

У саопштењу се прецизира да је тело Палића пронађено међу телима која су ексхумирана још 2001. године у масовној гробници на локалитету Гајеви у селу Враголави на подручју општине Рогатица.

Палић је заробљен 27. јула 1995. године током преговора са представницима српске војске о евакуацији цивилног становништва Жепе и од тада је његова судбина непозната.

Поступајући по апелацији Палићеве супруге Есме Палић, Дом за људска права БиХ својом одлуком од 9. децембра 2000. године наредио је Републици Српској да одмах спроведе потпуну истрагу којом ће испитати све чињенице у вези са судбином Палића.

У саопштењу се подсећа да је влади РС раније наложено формирање комисије за истраживање судбине Палића и да је 2006. године формирана Комисија на захтев тадашњег високог представника у БиХ, која је радила на тражењу информација о несталом пуковнику Армије БиХ.

И садашњи високи представник у БиХ Валентин Инцко недавно је од владе РС тражио да што пре открије судбину несталог пуковника Палића и пронађе његово тело, како би га породица сахранила.

Влада РС очекује извињења

Влада Републике Српске, поводом потврђивања идентификације посмртних остатака пуковника Палића, саопштила је да најоштрије осуђује вишегодишње притиске којима је РС била изложена зато што није могла да пронађе посмртне остатке пуковника Палића, који су ексхумирани 2001. године и од Канцеларије високог представника и других међунаордних институција тражи извињење.

У саопштењу се наводи да је Влада РС, очигледно, узалудно чинила максималне напоре да испоштује одлуку Дома за људска права при Уставном суду БиХ, подносила је интензивне притиске од Канцеларије Високог представника, страних амбасадора, политичара и целокупне јавности из Федерације БиХ, иако су "скелетни остаци пуковника Авда Палића били доступни Комисији за нестала лица Федерације БиХ још пре осам година".

"Влада РС је 21. јануара 2006. формирала Комисију за истраживање судбине пуковника Палића, утрошила више стотина хиљада КМ и ангажовала бројне институције како би се пронашли посмртни остаци пуковника Палића", истиче се у саопштењу.

Даље се наводи да је очигледно да је Влада РС улагала огромне напоре да пронађе "оно што је већ било доступно органима Федерације БиХ".

"Влада РС очекује извињење канцеларије Високог представника и других институција и организација које су вршиле непрекидне притиске да се пронађу посмртни остаци пуковника Авда Палића, иако они нису били доступни влади РС", каже се у саопштењу.

Намеће се питање ко је имао интерес да се посмртни остаци пуковника Палића крију од јавности, иако су ДНК узорци његове породице били познати Комисији за нестала лица Федерације БиХ, а касније и Институту за нестала лица БиХ, наведено је у саопштењу.

Влада РС изражава жаљење породици пуковника Палића, која годинама није била у могућности да сахрани посмртне остатке члана своје породице, иако су његови остаци ексхумирани још пре осам година.

Извучени посмртни остаци 46 жртава на планини Влашић

На локацији Корићанске стијене на планини Влашић у БиХ, извучени су посмртни остаци жртава које су 21. августа 1992. године стрељали припадници Интервентног вода Центра јавне безбедности Приједор.

Посмртни остаци су извучени из провалије дубоке око 200 метара.  "Ради се о посмртним остацима најмање 46 особа, који су, углавном, некомплетни.

Следи наставак антрополошке обраде и узимање узорака за ДНК анализу", изјавио је члан Института за тражење несталих особа БиХ Амор Машовић.

На Корићанским стијенама 21. августа 1992. године из аутоматског оружја убијено је најмање 200 особа несрпске националности, тако што су стрељани на рубу дубоке провалије, у коју су тела падала.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара