Додик: Церић фактор нестабилности

Поводом најаве да ће реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић посетити "републику Косово", премијер РС изјавио да је високи верски званичник фактор нестабилности у региону.

Премијер Републике Српске Милорад Додик оценио је да реис-ул-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Мустафа Церић својим активностима наставља да показује да је фактор ремећења свеукупних односа не само у земљи већ и у регону.

Поводом званичне најаве Ријасета Исламске заједнице БиХ да ће Церић од четвртка боравити у тродневној посети "Исламској заједници Републике Косово", Додик је рекао да то, на срећу, није и званични став државе БиХ која није признала једнострано проглашену независност јужне српске покрајине.

"Не треба, наравно, имати илузију да БиХ није признала косовску независност зато што сматра да то не треба већ зато јер Република Српска за то није дала сагласност", изјавио је Додик агенцији Танјуг.

Премијер РС рекао је да упркос таквом ставу Републике Српске поједини невладини званичници износе супротан став о томе са којим се слажу и неки државни званичници.

Церић се директно меша у унутрашња питања

За Додика је "Церићево понашање непримерено" и каже да не треба сметнути с ума да је "он сигурно важан идеолог пре свега политике ислама на овим просторима и човек који се директно меша у унутрашња питања не само БиХ него и регона".

Подсетивши на Церићеве изјаве током недавне посете више општина Рашког региона која се поклопила са боравком потпредседника САД Џозефа Бајдена Београду, Додик је упозорио да "Церић покушава да изазове додатне неспоразуме".

Церић је током посете Тутину, маја ове године, рекао да је да се том приликом на лицу места уверио да се у Санџаку крше људска и верска права муслимана Бошњака.

Додик је рекао да је Церић сасвим сигурно један од оних који желе да на пројекту панисламске идеологије промовише вођство муслимана у региону на шта су "насели чак и поједини Европљани".

"Церић неће престати са реметилачким изјавама, а оно што је важно је да се та његова активност препозна и да се на прави начин одреагује", поручо је премијер Српске.

Додик је подсетио да је све то и у складу са Церићевим ставом да "Босна припада Бошњацима, а да онима којима се то не свиђа могу да иду у Србију или Хрватску".

"БиХ може опстати једино као заједничка интересна заједница кавом ју је и предвидео Дејтонски споразум", закључио је Додик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије