Потерница за Абу Хамзом

Интерпол расписао потерницу за бившим муџахедином Карајем Камелом бин Алијем, познатим под ратним надимцима Абу Хамза и Омар Тунижанин. Лов на бегунца у току, али нема никаквих података о његовом кретању.

Интерпол је, недељу дана после бега из зеничког затвора, расписао потерницу за Карајем Камелом бин Алијем, некадашњим припадником јединице "Ел муџахид" и особом која се помиње у бројним извештајима о активностима радикалних исламиста у Босни и Херцеговини.

Потерница је расписана на захтев Федералне полиције БиХ, а Карај Камел је описан као особа опасна по околину.

Тунишанин Карај Камел бин Али, познатим као Абу Хамза и Омар Тунижанин, побегао је 27. јула из затвора у Зеници, односно није се вратио на одслужење казне пошто га је управа те установе пустила на годишњи одмор, који му, према законима БиХ, припада.

Карај Камел издржава затворску казну од три године и 10 месеци због разбојништва, претњи тужиоцу и насиља у породици. Претходно, он је издржао седмогодишњу затворску казну због убиства.

Човек са 16 имена

Карај Камел бин Али у Интерполовој потерници наведен је и као Абу Хамза, Ебу Хамза, Абу Ахмед, али и као Јеменац Карај Камел бин Алија, Јеменац Абделах Ахмед ел-Акил (45), Јеменац Абу Јасир Васили Ахмед (38), Либијац Хабиб Зејтун (45), Либијац Камел Бега те Тунишанин Камел бин Али Карај (43), Тунишанин Камел Карај (43), Француз Кхалид Моурад (43), Ирачанин Ребуар Раза (39) и извесни Рашид ел-Фаиз (43), али и само као Шабан.

Истовремено, босанска полиција почела је опсежну потрагу за одбеглим бившим припадником јединице "Ел муџахид", кога су западне обавештајне службе, још раније, описале као једног од кључних играча у компликованој мрежи радикалних исламиста, која је од краја рата 1995. године активна у тој држави.

Карај Камел је у БиХ био у више наврата осуђиван због озбиљних кривичних дела али и повезиван са много озбиљнијим заверама, попут убиства заменика министра полиције Јозе Леутара пре десет година и планирања атентата на папу Јована Павла Другог.

Додатну главобоњу властима у Сарајеву представља чињеница да је Карај Камел у Зеници имао блиске контакте са Мирсадом Бекташевићем, највећом европском звездом исламских терориста у Европи, који је пре три године ухапшен и осуђен у Босни због планирања самоубилачких напада у тој држави, али и западној Европи.

Током претходне казне, Карај Камел, кога амерички обавештајци повезују са организацијом "Џама ел исламија", је ћелију делио са лидером вехабија у Босни Јусуфом Барчићем, који је погинуо у саобраћајној несрећи пре две године.

Стручњаци за тероризам, такође, упозоравају да се бекство Караја Камела "опасно подударило" са најавама да ће бити депортован у Тунис, где је раније осуђен на 12 година робије.

Суштински, власти у Сарајеву су под озбиљним притиском и због чињенице да су, практично, на слободу пустиле човека који се без већих проблема може укључити у већ постојећу мрежу радикалних исламиста.

Како наводи хрватска обавештајна служба, Карај Камел бин Али рођен је 19. новембра 1966. године у Тунису од мајке Халиме и оца Алије. Почетком рата у Босни оженио се Бошњакињом из села Мехурићи-Орашац у општини Травник, а касније се населио у оближњем селу Гуча Гора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара