Хрватска и Словенија на корак до решења

После састанка Јадранке Косор и Борута Пахора на Тракошћану, Хрватска спремна да повуче спорна документа о граничном спору, пише загребачки "Национал". Словенија би за узврат прекинула блокаду.

Хрватска влада требало би ускоро да почне да повлачи спорна документа која је Хрватска у оквиру претприступних преговора доставила Европској унији, а у којима се, према мишљењу Словеније, прејудицира решење међуграничног спора, тврди загребачки "Национал".

Недељник истиче да је то главна последица договора хрватске премијерке Јадранке Косор и председника словеначке владе Борута Пахора, постигнутог прошли петак на састанку у замку Тракошћан, у Хрватском загорју.

Ако све буде по плану, након што Хрватска повуче спорна документа, Словенија би требало да прекине блокаду хрватских преговора.

"Национал" то назива компромисним решењем јер је Хрватска одустала од става да само ЕУ може да одреди која документа прејудицирају границу, па ће у великој мери пристати на словеначку процену која су документа спорна.

Словенија би са своје стране требало да одустане од става да блокаду хрватских преговора неће прекинути док се не постигне коначно решење у граничном спору.

Такав договор омогућио би Хрватској да настави преговоре с ЕУ, а коначно решење спора било би нађено арбитражом.

На састанку у Тракошћану није договорено како би та арбитража требало да изгледа, ко би је спровео и да ли би се заснивала на принципу праведности, или међународног права, па ће се о томе преговарати наредних месеци, навео је "Национал".

Међу дипломатским изворима у Загребу влада уверење да је састанак последица све јачег притиска САД на Словенију и уверења државног врха те земље да ће се повољан исход спора много лакше постићи кроз преговоре с Косоровом, него са Ивом Санадером, пише недељник.

Лист додаје да дипломатски кругови нагађају да је то последица имиџа Косорове међу словеначким политичарима, који хрватску премијерку доживљавају као неискусну у спољнополитичким преговорима, а да је Санадер имао више искуства, па су у Љубљани проценили да би преговори с њим били знатно тежи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара