САД: Словенија стожер стабилности у региону

Највише пажње у разговору између прве даме америчке администрације Хилари Клинтон и словенчког министра спољних послова Самуела Жбогара посвећено земљама Западног Балкана. Словенија игра важну улогу стабилности у региона, поручила Хилари Клинтон.

Словеначки министар спољних послова Самуел Жбогар разговорао је у Вашингтону са америчком државном секретарком Хилари Клинтон, а током разговора највише пажње је посвећено земљама Западног Балкана, саопштило је Министарство иностраних послова Словеније.

Словеначки министар борави у посети САД, где је поред Хилари Клинтон разговарао и са саветником потпредседника САД за националну безбедност и представницима Сената и Представничког дома.

У разговорима са државном секретарком САД највише пажње било је посвећено оцени ситуације у државама Западног Балкана и њиховом проближавању евроатлантским интеграцијама, наводи се у саопштењу словеначког Министарства спољних послова.

Тема разовора била је и ситуација у БиХ и помоћ тој држави у процесу усвајања потребних уставних реформи, а саговорници су се заложили за тесну сарадњу у тој области.

Словеначка страна је представила своје ставове у вези са спором око границе са Хрватском и словеначке блокаде хрватских преговора за улазак у Европску унију, изражавајћи наду у решавање спора који траје 18 година, док је државна секретарка изразила наду да ће две државе пронаћи обострано прихватљиво решење, при чему ће САД подржати сваки напор, који би могао у томе помоћи.

Државна секретарка је у разговору нагласила да Словенија игра веома важну улогу стабилности у региона.

Део разговора је био посвећен билатералним односима САД и Словеније, а званичници две државе су потписали протоколе о размени ратификацијских докумената споразума о међусобној правној помоћи и изручењима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара