Осуђени актери афере "Индекс 2"

Бивши продекан Саобраћајног факултета у Загребу Драган Бадањак и још 28 оптужених у судском процесу познатом по именом "Индекс 2", проглашени су кривима за корупцију и продају испита на том факултету. Уз пресуду, тим професорима забрањен рад на пет година.

Оптужени у судском процесу познатим под именом "Индекс 2", проглашени су кривима за корупцију и продају испита на Саобраћајном факултету у Загребу.

У загребачком Жупанијском суду осуђен је бивши продекан Саобраћајног факултета у Загребу Драган Бадањак и још 28 оптужених у судском процесу познатом по именом "Индекс 2".

Међу оптуженима, који су неправоснажно осуђени у Жупанијском суду у Загребу, десет је професора - доктори наука Јерко Радош, Антун Сертић, Дамир Божићевић, Велимир Колар и Сања Марушић, доктор економских наука Иван Бошњак, и Дражен Ковачевић и Јосип Завада.

Уз пресуду, свим професорима је забрањен рад на пет година.

Остале 22 осуђене особе у том случају били су посредници у куповању испита или студенти који су плаћали "услуге" споменутих професора.

Суд је ослободио професорку енглеског језика Марину Манучи, посредника Анту Билушића и студента Мислава Корака.

На десет месеци затвора осуђени су Драган Бадањак, Јерко Радош, Јосип Завада и Дражен Ковачевић. На две године затвора осуђен је Антун Сертић, а на годину и седам месеци Дамир Божићевић.

Пресуду од годину и по затвора добила је Сања Марушић, а годину и два месеца Иван Бошњак. Најмању казну од седам месеци затвора добио је Велимир Колак.

Уз затворске казне неки од осуђених мораће да плате и казне у висини од 200 дневних доходака, трошкове судског поступка и преписивање аудио записа.

Оптужница коју је подигао Уред за сузбијање корупције и организираног криминала (УСКОК), терети оптужене за примање и давање мита, противзаконито посредовање и подстицање на противзаконито посредовање, злоупотребу положаја и удруживање ради почињења дела.

Бивши продекан Бадањак и један од посредника, Младен Будор, већ су раније неправоснажно осуђени у процесу названом "Индекс 1".

Тужиоци су у завршној речи затражили најстроже казне затвора за оне који се нису покајали и признали кривицу, док је за оне који су се покајали и признали кривицу затражена условна казна.

Осуђени професори су за пролаз испита на Саобраћајном факултету преко посредника тражили од 200 до 700 евра.

УСКОК је најавио наставак акције "Индекс" и решавање осталих случајева корупције на Саобраћајном факултету, а крајем јуна поднео је још три захтева у којима се за сличне незаконите радње терете још 33 особе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара