Смењен министар безбедности БиХ

У Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине смењен министар безбедности БиХ Тарик Садовић. Разлози за смену Садовићево опструисање Закона о боравку и кретању страних држављана, те потцењивање Савета министара.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврдио је одлуку о смени министра безбедности БиХ Тарика Садовића.

За смену Садовићева, који је уједно вршио функцију заменика председавајућег Савета министара БиХ, гласало је 28 посланика, седам је било против, док су се од гласања уздржала три посланика.

Против су били посланици Странке за БиХ, а уздржани Бакир Изетбеговић и Салко Соколовић из Странке демократске акције и Рифат Долић из Демократске народне заједнице.

Тарик Садовић је уочи гласања у Представничком дому парламента БиХ негирао разлоге због којих је Председништво СДА затражило његову смену и поновио своје оптужбе да су његову замену тражили први заменик високог представника Рафи Грегоријан и амерички амбасадор Чарлс Инглиш.

Истичући да не зна ни једну суверену земљу у којој дипломате могу радити овакве ствари, Садовић је рекао да ће посланици ''закључити да ли ће једним од најзначајнијих сектора у свакој држави управљати из сенке страни намесници или легално изабрани домаћи представници''.

Председавајући Савета министара Никола Шпирић у петак, 17. јула, на захтев СДА, покренуо је процедуру за смену Садовића, који је кадар ове странке.

Као разлоге за смену министра безбедности Председништво СДА навело је Садовићево опструисање доношења и провођења Закона о боравку и кретању страних држављана и азилу, функционисање министарства по етничким линијама, потцењивање Савета министара и оспоравање мандата Полицијске мисије ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије