Црна Гора у фази приступања ЕУ

Oдлука европског комесара Олија Рена да непосредно у Црној Гори уручи Упитник за приступање ЕУ, знак је високог уважавања партнерства, рекао председник Филип Вујановић. Црна Гора сада је у важној фази приступања, рекао Рен.

Председник Црне Горе Филип Вујановић примио је у Подгорици европског комесара за проширење Олија Рена и исказао захвалност комисији ЕУ за снажну подршку и помоћ Црној Гори у процесу приступања, уверен да ће се такав однос ЕУ наставити.

Вујановић је поздравио став Комисије ЕУ што је процес проширења афирмисао индивидуални третман сваке државе што вреднује појединачна достигнућа у приступању, а истовремено мотивише убрзање тог процеса за државе које нису достигле одговарајући ниво приступног процеса.

Како је саопштено из Вујановићевог кабинета, црногорски председник се посебно захвалио комесару Рену за његов немерљив допринос у подршци и помоћи Црној Гори, као и на одлуци да непосредно у Црној Гори уручи Упитник за приступање ЕУ, што је знак високог уважавања партнерства.

Европски комесар Оли Рен саопштио је да је Црна Гора показала одговоран однос у процесу приступања и да је сад у важној фази приступања. Рен очекује да ће Црна Гора такав однос наставити и у овој за њу стратешки важној интеграцији.

Председник Вујановић и европски комесар Рен разговарали су и о приликама у региону.

Подгорица спремна да одговори на Упитник 

Црна Гора спремна је да ефикасно и квалитетно одговори на Упитник Европске комисије, посебно имајући у виду низ припремних активности које су реализоване да би се што спремније дочекао тај процес, рекао је председник Скупштине Ранко Кривокапић.

У разговору са комесаром Олијем Реном, Кривокапић је нагласио да је Црна Гора објективно спремна за улазак у интензивнију фазу интеграција, с обзиром на континуирану политичку стабилност, широки друштвени и политички консензус о европским интеграцијама, као и досадашњи напредак у испуњавању европских стандарда.

Рен је поновио спремност на помоћ у свим фазама процеса одговарања на питања из Упитника ЕК и истакао значај предлога о укидању виза за Црну Гору од јануара 2010. године, каже се у саопштењу из Кривокапићевог кабинета.

Обострано је оцењено да Црну Гору у наредним месецима очекује захтеван, интензиван и тежак посао, али да квалитет, прецизност и свеобухватност одговора треба да буде основа за даље кораке администрације.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара