Градоначелник у нацистичкој униформи

Румунски Центар за мониторинг и борбу против антисемитизма поднео пријаву против градоначелника Констанце Радуа Мазареа због ношења нацистичке униформе са кукастим крстом. Мазаре каже да је био инспирисан ликом грофа фон Штауфенберга.

Раду Мазаре, градоночелник румунског града Констанце, и његов 15-годишњи син појавили су се на модној ревији у клубу "Мамамиа", обојица обучени у нацистичке униформе, са видљивом свастиком, а све се јасно види на снимцима које су објавиле румунске телевизије.

Центар за мониторинг и борбу против антисемитизма затражио је од румунског Државног тужилаштва да спроведе истрагу о том догађају, а израелски Центар Симон Визентал из Јерусалима позвао је Мазареа да поднесе оставку и извини се због скандала.

Директор Центра Ефраим Зуроф истакао је да такво понашење представља увреду не само за Јевреје, већ и за друге жртве нацизма и све људе од моралног интегритета који знају историјске чињенице из Другог светског рата.

Мазаре је, у интервјуу локалним румунским новинама, навео да је на облачење немачке униформе био инспирисан филмом у којем Том Круз тумачи лик грофа Клауса Шенка фон Штауфенберга, који је учествовао у покушају атентата на Адолфа Хитлера у јулу 1944. године.

Мазаре је од раније познат по ексцентричном облачењу, а једном приликом се на јавном догађају појавио обучен као агент из филма о Џејмс Бонду.

Против контроверзног градоначелника, иначе члана опозиционе Социјалдемократске партије, прошле године подигнута је оптужница због малверзација са некретнинама. У истом поступку тужба је подигнута и против још 36 службеника из власти, а укупна вредност штете процењена је на 114 милиона евра.

Приказивање кукастих крстова и нацистичких обележја законом је забрањено у Румунији, а за кршење закона предвиђена је казна до три године затвора.

Румунија је све до 2004. године одбацивала било какву умешаност у холокауст, када је прихваћен предлог за формирање међународне комисије, која је установила да су румунске власти у Другом светском рату убиле око 380.000 Јевреја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара