Оптужен бивши шеф "Хрватских железница"

Против бившег председника Управе холдинга "Хрватских железница" Даворина Кобака и још троје људи подигнута оптужница. Сумњиче се да су, на основу фиктивних фактура пребацили око 3,7 милиона евра на рачуне четири оф-шор компаније у Аустрији и БиХ.

Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала, после једногодишње истраге, подигла је оптужницу против бившег председника Управе "Хрватских железница" Даворина Кобака и бивше директорке "Агита", једног од предузећа из састава Железница, Бисерке Робић.

Оптужени су и њени сарадници из "Агита" Андрија Сарић и држављанин Србије Владимир Васиљевић.

Оптужница је подигнута због удруживања ради извршења кривичних дела, злоупотребе положаја и овлашћења и прикривања противзаконито добијеног новца.

Кобак, Робићева и Сарић оптужени су да су заједно с Васиљевићем из "Железница Србије", од 2003. до 2008. године, на основу фиктивних фактура, пребацили око 3,7 милиона евра на рачуне четири оф-шор компаније у Аустрији и БиХ, које су биле основане само за извлачење државног новца из Хрватских железница.

Оптужени шефови "Хрватске железнице" били су овлашћени представници тих компанија, тако да су и лично подизали новац са рачуна отворених у пословницама "Фолксбанке" у Грацу и "Загребачке банке" у Мостару.

У оптужници против Кобака и Робићеве предложено је продужење истражног затвора, саопштава државно тужилаштво.

Кобак, Робићева и Сарић ухапшени су 15. јула 2009. године и притворени. Против њих је спроведена опсежна истрага о прању новца у ХЖ, због сумње да је "Агит" годинама плаћао непостојеће фактуре.

Кобак је, после смене у фебруару 2009, јавно одбацио такве тврдње, као и медијске тврдње да је крађу државног новца договарао с бившим директором "Железница Србије", рекавши да су "медијски напади на њега покренути како би се скренула пажња са неких других проблема у ХЖ".

Не зна се где је завршио новац који су оптужени бивши директори подигли за ових шест година, али су, према писању Јутарњег листа, истражиоци у Кобаковом сефу у једној банци у Загребу нашли 100.000 евра и скупоцени часовник Ролекс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара