БиХ на путу за "бели шенген"

Известилац Европског парламента за визну либерализацију за земље Западног Балкана Тања Фајон навела да БиХ напредује у процесу испуњавања услова за укидање виза. Напад у Бугојну не би требало да утиче на добијање "белог шенгена", изјавила Фајон.

Босна и Херцеговина довољно напредује у процесу испуњавања услова за укидање виза и напад у Бугојну не би требало да утиче на добијање "белог шенгена", изјавила је известилац Европског парламента за визну либерализацију БиХ и Албанију Тања Фајон.

Фајон у изјави за "Дојче веле" невела је да очекује да у БиХ почетком јула буду усаглашени кривични закони, што би требало да буде довољно да европска експертска мисија изађе са позитивним извештајем.

"Надам се да ће та оцена, почетком септембра, бити позитивна. Ја ћу до 12. јула спремити нацрт извештаја за Европски парламент и надам се да неће доћи до неочекиване ситуације ни са наше стране нити са стране власти у БиХ", рекла је Фајон.

Према њеним речима, када је реч о конкретном датуму када би БиХ могла да се нађе на безвизном режиму, како је истакла, она би желела да се то оствари већ у јулу, али да је "реално немогуће".

"Ја се надам да ће се то догодити почетком јесени. Да ће Европски парламент учинити све да о томе гласа крајем септембра. БиХ би тако, најкасније, до краја године ушла у безвизни режим, а ја се надам да ће то бити бар месец дана раније", рекла је Фајон.

Након бомбашког напада у недељу у Бугојну, Фајон наводи да ниједан инцидент није добар, али и да "процес визне либерализације за БиХ наставља даље својим током и да ово неће имати никаквог утицаја".

Међутим, указује да завршетак процеса визне либерализације зависи и од политичке ситуације у БиХ и Албанији, као и да би се у случају ескалације политичких прилика у Албанији ишло на одвајање тог процеса за две земље.

"Не желим да БиХ буде талац политичке ситуације у Албанији. И лоша ситуација у Албанији не би требало да заустави процесе визне либерализације, поготово не за БиХ", рекла је Фајон.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара