Сећање на жртве логора Јадовно

Први пут после седам деценија у Хрватској одржан помен за жртве усташког логора Јадовно. Венце положили председник Хрватске и изасланици председника Србије и Републике Српске. Жртвама служени парастос и кадиш.

На планини Велебит код Госпића данас је одржана комеморација за више од 40.000 жртава некадашњег усташког логора Јадовно.

Комеморацији су присуствовали хрватски председник и вицепремијер Иво Јосиповић и Слободан Узелац, изасланик председника Србије Млађан Ђорђевић и изасланик премијера Републике Српске Саво Лончар.

Ђорђевић је, у име државе Србије, положио венац на спомен-обележје у Јадовном, рекавши да је Јадовно место где не треба долазити с мржњом, него с љубављу.

"Сматрам да у спомен на жртве Јаднова треба да долазе Срби, Хрвати, јевреји и други ради заједничких порука мира и љубави", рекао је Ђорђевић.

Комеморацију код Шаранове јаме, близу места некадашњег логора, који је постојао од маја до августа 1941. године, организовали су Српско народно веће, координација јеврејских општина и Савез антифашистичких бораца и антифашиста, уз Удружење потомака жртава логора "Јадовно 41" из Бањалуке.

Скупу је присуствовало неколико стотина људи, међу којима и представници Српске мањинске самоуправе из целе Хрватске, бивши борци и активисти невладиних организација, који су заједно са службеним делегацијама положили венце и запалили свеће за побијене, од којих је Срба било више од 38.000.

Јосиповић је изјавио да је антифашизам уграђен у темеље хрватске државе и нагласио да је у Хрватској још превише уништених споменика, превише заборављених жртава и превише релативизовања злочина који су почињени у Другом светском рату, али да ће се он борити да се такво стање промени набоље.

Јосиповић је за 27. јул најавио откривање споменика устаницима у Србу, који је финансирала хрватска влада.

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац је рекао да се у Хравтској у последњих 20 година према жртвама нацистичког, фашистичког и усташког терора водила политика заборава и деструкције њихових споменика.

Пуповац је изразио противљење политици изједњачавања жртава и истакао да таква стратегија која се водила у Хрватском сабору и уз позивање на документе Савета Европе о осуди комунистичких злочина неће проћи.

Јасеновац не може бити исто као и Блајбург, а Јадовно не може бити исто као и Тезно, нагласио је Пуповац.

Председник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић је казао да је Јадовно место за туговање за потомке жртава тог логора, као и за све оне које их цене, док је за потомке убица ово место за стид.

Скупу су се обратили у име Савеза бораца Мирко Мећава, а у име јеврејских општина председник Огњен Краус.

Они су нагласили велике заслуге карловачког историчара Ђуре Затезала, који је у више деценија свог рада дошао до тога да је у Јадовну било више од 40.000 жртава, а истовремено је открио и имена око 10.500 жртава логора.

На месту Шаранове јаме парастос је служио владика горњокарловачки Герасим са свештенством и монаштвом Горњокарловачке епархије, док је рабин загребачки Лићијано Прелевих служио кадиш, јеврејску молитву за мртве. На Шрановој јами, једној од 32 јаме у којој су бацене жртве, постављена је обновљена спомен-табла која је тамо стајала до 90-их година прошлог века.

Час историје одржао је карловачки историчар Ђуро Затезало.

Владика Герасим одржао је данас парастос и у заливу Слана на Пагу, где је била испостава логора и где ће такође бити постављена нова спомен-плоча.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара